"В България властта има особени отношения с определени медии, които всъщност съществуват и благодарение на силната подкрепа на държавата и на правителството. 

Важно е у нас да има журналисти, които вярват в достойнството на професията. Именно нашата вяра, че има нужда от журналистика ни дава основание да правим това, което правим."

Това коментира Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти след като министър-председателят Бойко Борисов на няколко пъти нарече „мисирки“ журналисти. По този повод от АЕЖ, излязоха с позиция, озаглавена „За достойнството на журналистическата професия“.

В нея се дава пример как британски журналисти напуснаха пресконференция на премиера Борис Джонсън, след като станало ясно, че има подбор на определени медии.  

"Вярваме, че е необходима солидарност. Точно затова дадохме пример с британските колеги и с тяхната реакция", обясни Радев пред БНР.

„Другият адресат на позицията - освен разбира се политиците и властта - е и обществото, тъй като обществото също трябва да е убедено, че има нужда от тази професия, от журналисти, които имат достойнство. Именно девалвирането на ценностите в професията, на това, че в нея има доста хора, които нямат проблеми от подобна комуникация с властта, приемат подобни отношения с "какво толкова, защо изобщо някой се засегна", точно тази реакция води до това да живеем в обществото и в ситуацията, в които се намираме“, смята журналистът.

Иван Радев отбеляза, че е имало и колеги, които са реагирали на квалификациите на Борисов.

„Избрахме да поздравим колегите, които веднага реагираха и принудиха Борисов да се извини. За съжаление, я има и другата страна - имаше други публикации след това в едно централно издание как мисирка не било толкова обидна дума, защото ацтеките смятали пуйката за божество или нещо подобно… До голяма степен за разединението на общността има вина и самата общност", смята той.

В България властта „има особени отношения с определени медии, които всъщност съществуват и благодарение на силната подкрепа на държавата и на правителството“, допълни Радев.

Според него позицията на Прокурорската колегия на ВСС относно медийни публикации, както и поведението на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел към журналиста от сайта "Бивол" Атанас Чобанов (с репликите на Гешев: Как е времето в Русия?) „биха могли да бъдат приети за форма на институционален натиск върху медии и журналисти“.

„В тази позиция на прокурорската колегия се говори за медии и публикации, които са насочени злонамерено срещу прокурори и прокурори и съдържат неверни твърдения, включително се позовават на документи с невярно съдържание, които са съставени от името на държавни институции. Не става много не става ясно точно кои са визираните публикации. Ясно става само, че са критични. По този начин всеки, който по някакъв начин е критикувалал по една или друга причина прокуратурата, попада под обсега на тази позиция. Затова казваме, че може да говорим за институционален натиск върху журналисти. Призоваваме всички прокурори и ВСС - когато има такава публикация, те могат да сезират Съвета за журналистическа етика. Ако пък смятат, че са използвани в някакви публикации и документи с невярно съдържание, не сме ние, които да казваме на прокурорите какво точно трябва да правят в такива случаи."

Думите на главния прокурор „съдържат и намек за някакъв компромат, с който той разполага срещу журналиста Чобанов“, допусна Радев и допълни:

„Това всъщност е прийом на авторитарните, тоталитарните режими - когато всеки е държан с някаква информация, която държавата знае за него и която в даден момент може да разкрият. Това би било много притеснително и пак е форма на натиск върху журналисти“.