Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността критикува младежките движения за по-радикални мерки против климатичните промени във видео, разпространено в Туитър днес.

"Идеята, че младите хора са сериозно ангажирани със спирането на климатичните промени - бихме могли да го наречем “Синдром на Грета” (по името на шведската тийнейдж екоактивистка Грета Тунберг - б.р.) - позволете ми да се съмнявам в нея”,  казва Борел.

 

 

“Чудесно е да демонстрираш против климатичната промяна, докато никой не те кара да платиш за това", продължава той. "Чудя се дали младите хора, демонстриращи по улиците на Берлин, призовавайки за мерки против климатичната промяна, знаят цената на тези мерки; и дали искат да понижат жизненото си равнище, за да компенсират полските миньори, защото, ако се борим сериозно против климатичната промяна, те ще загубят работните места и ще трябва да бъдат субсидирани”.

Зелените в Европейския парламент се заканиха да поискат обяснение от социалдемократа Борел, бивш външен министър на Испания и бивш председател на Европейския парламент, на пленарната му сесия в Страсбург идната седмица.

Европейската комисия на председателката Урсула фон дер Лайен обяви за свой главен приоритет т.нар. Зелена сделка, проект за нулеви нетни въглеродни емисии на ЕС до средата на този век. Освен върховен представител на европейската дипломация, Борел е и зам.-председател на Комисията.

Говорител на комисията, цитиран от БТА поясни днес, че всички еврокомисари подкрепят идеите залегнали в  Зелената сделка. По думите ме Комисията прави необходимото в отговор на исканията на младите хора. Говорителят отбеляза, че "синдромът на Грета" няма лекарско определение.