Широка коалиция, която да гарантира голямо мнозинство в парламента, за да "не се извиват ръцете на ГЕРБ".

С това "мото" отиват днес на преговори с партията на Бойко Борисов представителите на коалицията "България без цензура". Срещу трите дами на ГЕРБ, които водят разговорите вече цяла седмица - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, ще се изправят зам.-председателят на ББЦ Светлин Танчев (тъй като председателят Николай Бареков реши да остане евродепутат и е в Брюксел. А и от формацията му твърдят, че с Бойко Борисов не се понасяли и към днешна дата, б.а.) и лидерите на Движение "Гергьовден", ЗНС и ЛИДЕР, съответно - Драгомир Стефанов, Румен Йончев и Кънчо Филипов.

Стефанов разказа пред Клуб Z на каква основа ще стъпят преговорите утре.

"Не отиваме с конкретни искания, защото звучи пазарлъшки. Видяхме колегите как търгуват", направи уговорка лидерът на "Гергьовден", визирайки краха на преговорите с Реформаторския блок, който въпреки всичко е сочен за сигурен партньор в евентуална бъдеща коалиция с ГЕРБ.

От формацията на Борисов изпратили в ББЦ 18-те си точки, основа за преговорите.

"Ние искаме две основни неща: стабилно управление с мандата на ГЕРБ, което ще рече във възможно най-широк формат, за да има максимално мнозинство и да не се извиват ръцете на ГЕРБ. Както и изключване на БСП и ДПС от този формат", посочи Стефанов, влизайки в стилистиката за извиването на ръце, която Борисов използва по отношение на Реформаторския блок. 

По един от неизчистените въпроси с Блока - колко да е продължителността на мандата на бъдещото правителство, от ББЦ смятат, че то трябва да има "възможно най-дълъг хоризонт на управление". РБ настоява той да е две години, а ГЕРБ - да не се слагат граници, а по възможност да е максималните четири.

В доскорошния непримирим враг на ГЕРБ - ББЦ смятат и че партията, спечелила най-много гласове на вота, е в пълното си право да излъчи министър-председател ("сиреч" - Бойко Борисов, б.а.).

Подобно на Патриотичния фронт, от ББЦ също изразяват някои резерви към НПСД, част от Реформаторския блок. "Имаме притеснения, че прокарва протурски интереси", влезе в стилистиката националистите Стефанов. По думите му и ББЦ е за провеждането на референдум за  и против присъединяването на Турция в ЕС - нещо, за което ПФ и ГЕРБ обявиха в четвъртък, че са се разбрали. 

Що се отнася до въпросът #Кой?, който в общественото пространство се прикачва и към ББЦ и до отказва на реформаторите да влязат в една коалиция с "България без цензура", окачествявайки я като една от партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски", Стефанов каза:

"Да отговорят те на въпроса #Кой, който задават. Този въпрос не е към нас. Само да си отговорим на друг въпрос - Кой имаше сметка в КТБ? - ДСБ и бившият й лидер... ". 

Преговарящит от името на ББЦ не изпадна в конкретика по 18-те точки от програмата на ГЕРБ, но посочи, че днес коалицията отива с документ - Национална доктрина с приоритетите на държавата с хоризонт 2040 г. 

Що се отнася до това не очаква ли ББЦ да бъде питана от ГЕРБ що за юридически субект е, както стана с Блока, тъй като и двете коалиции събират в себе си повече от пет партии и са регистрирани само в ЦИК за участие в избори, Стефанов посочи, че в ББЦ, за разлика от РБ, нямало вътрешни противоречия и било ясно от кои лица се представлява.