Берлускони плащал за секс с Руби, но не знаел на колко е години. Това е основният мотив за оправдателната присъда на Кавалиере.

На 18 юли 2014 г. Апелативният съд в Милано отмени наказание от седем години затвор от първоинстанционния съд и пусна на свобода Силвио. Но чак сега публикува мотивите за "помилването" на бившия премиер. В документа от 300 страници е записано, че Берлускони действително е осъществил сексуални актове с мароканката Карим ел Маруг срещу заплащане, но нямало доказателства да е знаел точните и години. Следователно той не е предполагал, че тя е само на 17 години или с други думи е непълнолетна.

Берлускони често се държи хулигански и си служи с неприлични жестове на публични места, но и за нарушаване на обществения ред също не е получил присъда.

Доказано било категорично, че Руби е проституирала и много пъти е участвала в гуляи във вилата на Берлускони и поне два пъти е останала да спи там. Установено е също, че Силвио е позвънил в полицията докато е бил премиер, за да разбере дали е била арестувана Руби за кражба. Магистратите приемат, че той наистина може да е бил притеснен мароканката да не се разприказва за сексуалните им отношения. Но по никакъв начин не ставало ясно дали Берлускони е упражнил натиск върху ченгетата да я пуснат. Ето защо и обвинението в използване на служебно положение и превишаване на власт също отпада.

Така бившият премиер и лидер на партията "Форца Италия" е напълно оневинен и свободен.