Днес, понеделник 10 февруари, трябва да тръгне делото по жалбата на Националната агенция по приходите срещу наложената й глоба заради изтичането на личните данни на милиони граждани. Интересното - процесът ще се гледа в Районен съд -  София, а не в административния. Санкцията от малко над 5 милиона лева беше наложена от Комисията за защита на личните данни, според която НАП има вина за атаката срещу сървърви на ведомството от миналото лято. 

Делото потегли доста трудно - до момента трима съдии си направиха отвод и това е пореден опит за стартиране. Основната причина за глобата е фактът, че приходната агенция не е осигурила подходящи технически и организационни мерки за защита на данните и така косвено е помогнала за теча на информация. 

Припомняме, че след скандалът прокуратурата се задейства и набързо арестува служители и собственици на фирмата за ИТ сигурност "ТАД Груп". В ареста остава шефът на компанията Иван Тодоров. Под гаранция беше пуснат обаче соченият за фактически извършител на атаката - младият хакер Кристиян Бойков. В разследването дори бяха намесени и пръскачките пред парламента, които били хакнати с цел да се разклати стабилността в държавата. 

Само преди няколко дни пък с постановление на министерски съвет беше увеличена заплатата на шефката на НАП - Галя Димитрова. Като основен мотив за решението беше обявен принципното увеличение на чиновническите заплати, но специално беше отделена добрата работа на директорката през 2019 г. Годината, в която се случи атаката.