След урагана, който сполетя тази нощ Германия, страната осъмна и с истински трус в политиката. Изненадващо спряганата за следващ канцлер лидерка на управляващия Християн-демократичен съюз обяви, че се оттегля от председателската позиция и също така се отказва от надпреварата за канцлерството на следващите избори. Тя запазва само поста министър на отбраната.

Стъпката си тя обясни с това, че за нея за кандидат-канцлер на партията трябва да бъде издигнат нейният лидер, а тъй като тя не се стреми към канцлерския пост, се налага да се откаже и от председателството на ХДС.

Крамп-Каренбауер обяви също така, че през лятото ще организира избори за нов кандидат и съответно за издигането на кандидат за канцлер на ХДС.

Причина за тази рязка промяна са драматичните избори в Тюрингия. Там в сряда за премиер бе избран политикът от либералната Свободно-деморатическа партия Томас Кемерих, който бе подкрепен от ХДС, но и от крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Обединяването на класически партии с крайните популисти бе причина за огромно възмущение в цяла Германия и бе тълкувано като престъпване на табу, определящо политиката в Германия от Втората световна война до днес. Кемерих се отказа от премиерския пост. Последва го и Анегрет Крамп-Каренбауер, която заяви, че в нейната партия има кръгове, които си сътрудничат с крайнодесните, а тя е против каквато и да е съвместна работа с крайнодесните от "Алтернатива за Германия", както и с бившите комунисти от Левицата.

Тя оглави партията през декември 2018 година и наследи на този пост Ангела Меркел. Кой ще поеме лидерството след нея все още не е ясно. Най-големи съперници за поста са консерваторът Фридрих Мерц, министърът на здравеопазването Йенс Шпан и премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Лашет засега има най-големи шансове.