Асоциацията на българските работодатели (АОБР), която събира в себе си четирите най-големите бизнес организации в страната, поиска незабавно оставките на половината енергиен сектор в България. Това стана ясно от прессъобщение на Асоциацията до медиите.

Бизнесът иска нови ръководители в държавните - Български енергиен холдинг, ТЕЦ "Марица-изток 2" и в Българската независима енергийна борса. Причината - прекалено високите цени на електроенергията за индустрията и "некадърното управление" на сектора. 

БЕХ е монополист на борсата и очевидно използва монопола си като не управлява според регламента РЕМИТ предлагането, а управлява във вреда на българската индустрия и българската икономика“, пишат работодателите в позицията си.

Оставки в ТЕЦ "Марица-изток 2" пък се искат заради неизпълнението на препоръките на КЕВР да продава на цени над 93.33 лв. за мегаватчас. Така дружеството трупало загуби, а индустрията е принудена да купува вносен ток на по-високи цени. 

"Да, при некадърното и/или корумпирано управление на енергетиката България от страна, изнасяща над 15% от произведената електроенергия, съкрати производството с тези 15% и се превърна във вносител"

Бизнесът припомня, че многократно е посочвал проблемите на сектора, от които се възползвали "енергийни олигарси на прехода".

Причина за сегашния гняв на бизнеса е цената на тока от вчера, която по актуалните данни удари тавана и беше с няколко десетки пъти по-висока от повечето места в Европа.