Участниците в първичните избори на Демократическата партия на САЩ за кандидат-президент, сенаторът Бърни Сандърс и бившият кмет Пийт Бутиджидж, поискаха частична проверка на резултатите от някои избирателни райони в щата Айова, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сандърс иска проверка на 28 избирателни района, а Бутиджидж - на 66 от общо 1765 избирателни района.

Демократическата партия на Айова ще разгледа молбите на кандидатите и ще даде отговор до 48 часа.

Утре ще се състоят първичните избори на демократите в щата Ню Хемпшър, отбелязва ДПА.

Айова дава 41 национални делегата в първичните избори на демократите. В момента Бутиджидж е с 13 делегати, Сандърс с 12, сенаторката Елизабет Уорън с осем, бившият вицепрезидент Джо Байдън с шест и сенаторката Ейми Клоубъшар с един, предаде Асошиейтед прес.

Последният 41-и делегат се дава на победителя в първичните избори в Айова. Според вчерашно изявление на Демократическата партия на щата това е Бутиджидж, но това няма да бъде официално утвърдено, докато не приключат исканите частични проверки на резултатите. Предизборният екип на Сандърс смята, че сенаторът е спечелил първичните избори в Айова и трябва да получи този последен делегат.

Асошиейтед прес е проучила предоставените снощи актуализирани резултати от първичните избори в Айова и все още не е в състояние да обяви победител в този щат. Агенцията смята, че тези резултати може да не са съвсем точни и все още е възможно да бъдат преразгледани.