Двама служители на Държавната комисия по хазарта са привлечени като обвиняеми към "организираната престъпна гурпа" на Васил Божков. Това става ясно от съобщение на съда.

По-късно днес прокуратурта ще опита да издейства най-тежката мярка - задържане под стража за Тодор Марков, който е член на Комисията по хазарта, и за бившия член на същата комисия Пламен Георгиев. Марков е шеф на отдел "Контрол" през последната половин година (назначен през 2014-а в деловодството), а Георгиев - член от времето на Огнемир Митев. Малко по-късно през деня съдът разпореди и за двамата мярка "домашен арест".

Както е известно, вече две инстанции оставиха за постоянно зад решетките Огнемир Митев - бивш директор на въпросната комисия от времето на претендираната от прокуратурата ОПГ, т.е. - началото на 2014 г. Прокуратурата пък съобщи, че в рамките на разледването е установено, че Божков предлагал на длъжностно лице по 10 000 лв. на ден, за да отнема лицензите на конкуренцията, но подкупът не бил приет, явно - става въпрос за съвсем друг служител.

Привикан и освободен пък бе и Александър Георгиев - доскорошният шеф на хазартната комисия.

Вчера бе съобщено, че е задържан и известният съдружник на бизнесмена и член на НС на "Левски" Александър Тумпаров.

 

.

Самият Васил Божков е в Обединените арабски емирства, а неофициална информация гласи, че той ще ни бъде предаден оттам.

БНТ съобщи снощи, че до дни прокуратурата ще изпрати в Министерството на правосъдието искането за екстрадирането на Васил Божков. То вече се превежда на арабски език, какво е едно от изискванията на ОАЕ.

Документите били повече от 120 страници. Те съдържат искане за екстрадиция, постановление за привличане като обвиняем, основни материали по разследването срещу Божков, които доказват, че той е съпричастен към престъпленията, в които е обвинени и текстовете от Наказателния кодекс, по които са му повдигнати обвинения.

Ангажимент на Министерство на правосъдието е да препрати документите по дипломатически път в ОАЕ.