На следващите парламентарни избори ще има машинно гласуване. Това реши правителството днес, приемайки публично точка в дневния ред по темата.

"Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне съмнение, че не желаем. Ние ще сме единствената страна в ЕС. Там където ги има (машините за гласуване - б.р.), ще ги премахват, но ще похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите".

Това заяви премиерът Бойко Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че по въпроса вече се работи. Той поясни, че всяка избирателна секция ще бъде снабдена с машини. Вицепремиерът заяви, че трябва да се прецизира законодателството, за да се реши дали ще се гласува машинно или хартиено.

"За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи за гласуване, това прави изборите необосновано скъпи", поясни Дончев.

Според него ще са нужни около 15 хил. машини. Борисов разпореди тези машини да бъдат купени, а не наети.

"Понеже всички се упражняват, ние днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите", каза още Борисов.

И поясни, че в обществото остава усещането, че само ГЕРБ и "Обединение патриоти" са против машинното гласуване. А с приемането на точката днес ГЕРБ ставала водеща по темата.

Малко преди последните местни избори възможността за гласуване с машини, която бе записана в Изборния кодекс, бе отменена от парламента. От ЦИК обявиха, че ще имат проблеми с отчитането на резултатите.