След като заработи 43-тото Народно събрание, главният прокурор Сотир Цацаров ще отправи искане за сваляне на имунитетите на Волен Сидеров и Цветан Цветанов. Това заяви самият Цацаров, предаде Дарик радио. Той допълни, че ще направи това и по отношение на Сергей Станишев, който сега е евродепутат.

Срещу експремиера социалист е повдигнато обвинение за загубени секретни доклади. Цацаров изтъкна, че процедурата по искането на имунитета на Станишев, който е председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) е по-сложна, отколкото на български депутат.

Междувременно прокуратурата ще търси помощта на международни експерти при разследването на взрива в Горни Лом. По думите на Цацаров тази стъпка се налага, защото българските специалисти, които биха могли да се занимават с това, в известна степен са обвързани със собственика на завода Валери Митков. Той е ръководител на катедра във Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложкия университет и именно поради това се смята, че има обвързаност с експертите.

Интересното е, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов иска да бъде лишен от имунитет. Причината е делото срещу него за незаконно подслушване. Двама прокурори от Софийския градски съд (СГС) обаче смятат, че то трябва да бъде спряно, тъй като бившият МВР шеф има нов имунитет като депутат в новия парламент. По същата причина друг състав на СГС спря на 15 октомври дело срещу Волен Сидеров.

Менко Менков - адвокатът на Цветанов, припомни вчера, че при предишното НС Цацаров е искал имунитета на подзащитния му, а той с писмена декларация се е отказал от него. Защитникът дори депозира пред съда и нова декларация от Цветанов, че отново се отказва и от сегашния си имунитет.

Съдиите обаче приеха, че спират делото, защото Цветанов безспорно вече е депутат, независимо че новото НС не се е събирало на заседание. Магистратите приеха, че той вече е защитен от новопридобит имунитет и старото му съгласие не важи, като предходното снемане не е актуално към момента.

Цветанов се зарече, че със специално писмо до Цацаров ще настоява той да поиска сваляне на защитата му отново.