С караници, искане на отвод на новата "звезда" на спецпрокуратурата - Ангел Кънев, и разпит на шашардисани чиновнички от десетки адвокати - така започна по същество мегаделото за организирана престъпна група, ръководена от Миню Стайков и още 13 подсъдими. За да е още по-тегаво, главният обвиняем е в тежко физическо състояние и адвокатката му Анна Попова иска на всеки 1 час да се раздвижва по 15 мин., като съдът ще-не ще дава почивки.

Сред 14-имата обвиняеми (някои с по няколко адвокати) има хора, които са изпълнявали ролята на подставени лица, като получавали финансиране от ДФ "Зедемеделие" по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР) и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, както и 5-има служители на фонда. Така поне твърди прокуратурата.

Обвинението в числа:

Според обвинението, изчетено вкратце днес от прокурор Ангел Кънев (когото все по-често виждаме по атрактивни дела: срещу Нено Димов, Васил Божков, "изнудвача" на Пеевски и Доган - Дорин Йордаке, и др.), цифровото изражение на престъпленията на Стайков е следното:

В различни комбинации той е склонявал лица от групата му да кандидатстват за финансова помощ и съответно да предоставят пред ДФ "Земеделие" неверни сведения - заявления за авансово плащане и заявления за окончателно плащане.

Сумите са в няколко групи:

- 8 деяния по програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор,  първото от които за 1 895 186, 25 лв.

- 1 279 552,50 лв.

- 527 110 лв.

- 1 516 149 лв.

- 1 023 642 лв. 

- 6 421 689 лв.

- 353 348,31 лв.

- 250 849,46 лв.

И друга група евросредства от ДФ "Земеделие" по ПРСР на стойност:

- 914 467,41 лв. и още едни

- 1 641 600 лв.

В обобщение - Стайков отговаря за лидер на престъпна група, извършвала деяния по член 248а ал. 2 от НК: за който представи неверни сведения, "за да бъдат получени средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската държава, както и средства, принадлежащи на българската държава, с които се съфинансират проекти, финансирани със средства от тези фондове".

Има и второ обвинение срещу боса на "Сис Индъстрис" - за укриване на данъци.

Към делото се присъедини и Министерството на финансите, което си търси като граждански ищец сумата от 3,6 млн. лв. (не всички суми, които се претендират от прокуратурата, са усвоени реално, б.р.).

Казусът е същият, за който навремето Иван Гешев коментираше, като обяви, че "корупция има навсякъде в Европа, въпросът е, че при нас има едно чувство за безнаказаност и липса на елементарно приличие". 

На старта на заседанието днес обаче адвокат Любомир Таков поиска отвод на Ангел Кънев. Причината - лично е подал сигнал до Върховната касационна прокуратура, че Кънев заплашвал, че ще му наложи принудително довеждане по време на досъдебното производство. Прокурорът "правил такова внушение" пред органи на МВР - това обаче може да стане за подсъдим, но не и за адвокат.

Тъй като порверката във ВКП не е завършила, Кънев ще е пристрастен при воденето на делото, а това, че прокуратурата си позволявала подобно нещо, било "крайно плашещ сигнал", допълни адвокатът. А пък прокурорското поведение и участие в процеса би се отразило неблагоприятно "върху самия процес, върху Миню Стайков и върху членове на неговото семейство".

Такива членове бяха дошли изобилно в залата - макар че например синът му Стайко Стайков не е част от това обвинение, а от другото, той също присъстваше.

Кънев изобщо не се съгласи, че е предубеден и напомни, че адвокатът не е обявявян за издирване или принудително довеждане по това или което и да е друго досъдебно производство. Обявяването за издирване става с нарочен акт, който се пази 20 години назад и лесно може да се провери.

По повод това, че адвокатът на Стайкови показал "някакво" удостоверение от МВР, то...

"... Има правна стойност точно колкото аз да заверя нотариален акт - някой колега да си купи нещо в страната", живописно се изрази Кънев, който видимо е от любимците на Иван Гешев.

Съдът отказа да смени прокурора, а за текущата проверка срещу него прие, че "животът е непредвидим, така че не може да взимаме становище за бъдещи събития".

Съдебният състав бе призовал цели 15 свидетели, но първите 6 се отказаха да дават показания, защото са членове на семействата на различни подсъдими. Така например едни свидетел си тръгна, защото е... сват на Миню Стайков. Сестра на сина му пък е съпругата на подсъдимия Марио Кръстев от фонд "Земеделие", известен със звучното име Марио Чорапа. Кръстев е същият, който като държавен служител в ДФ "Земеделие" карал брониран мерцедес и го държал в двора на... тъст си Миню Стайков. Защото е женен за дъщеря му.

Бе разпитана шефката на дирекция "Правна" на ДФЗ Анна Манджиева - Паскалева, която помни само, че е участвала в работните групи, които се произнасяли по обжалваните откази за финансиране по европроекти. Но не работната група взимала решението, а експерти се произнасяли кое е допустимо и кое не. 

Люти спорове се разразиха между прокурор Кънев и 15-ината адвокати що е понятието "свързаност" (при въпросните евросубсидии има лимит колко финансиране може да получи един юридически субект - и затова прокуратурата претендира, че различните бенефициенти са свързани с Миню Стайков, б.а.).

А защитата твърди, че това са консултации. Затова основен въпрос към правната директорка бе - може ли при кандидатстване да се ползват консултански услуги, и средностатистически фермер умеее ли сам да попълни всички изискуеми документи.

Най-неочаквано се намеси от залата Стайко Стайков, като се провикна към Паскалева:

"Одобряват ли се разходи за консултанстки фирми в ДФЗ?"

Тогава се включи и баща му:

"Хората, които не могат да се справят - допустимо ли е бенефициент, който няма способности и възможности да си попълни сам документите, да наеме консултантска фирма?! Допустимо ли е?!?"

Свидетелката съвсем се обърка, че се вика от всички страни и отговори само:

"Допустимо е..."

Прокурор Ангел Кънев се хвана за главата:

"Всичко е точно, продължаваме."

И заседанието продължи с още свидетели.