Дойде времето управляващите да платят за медийния модел "Пеевски", който експлоатират, откакто са на власт.

Дойде, защото България е изправена пред исторически избор - за или против еврото. Налага се той да бъде информиран. Последиците от невеж избор по този въпрос могат да бъдат трагични.

Има ли обаче кой да го направи? Моделът "Пеевски" вече десетилетие създава точно обратното на необходимото за такъв избор. Той отглежда лесно управляеми и самовъзпроизвеждащи се невежество и пошлост. Той подменя дискусионната и образователната роля на медиите с пропагандна и разсейващо-развращаваща. Оттук замества активния гражданин с пациент на мозъчни промивки и клиент съмнителни забавления. Съчетани с правото на свободен избор, тези свойства произвеждат национални катастрофи.

Еврото означава не само България пак да има кредитор от последна инстанция, не само възможностите за кредитиране на икономиката да нараснат значително, не само лихвите да паднат, не само таксите за разплащане с останалите в еврозоната да изчезнат, не само да се освободи паричен ресурс от €18 млрд. (сегашния резерв на валутния борд), не само външният дълг да се стопи, не само страната да получи достъп до по-изгодно кредитиране.

Еврото, освен пазарен, е и геополитически избор. Защото Европа отдавна не е само общ пазар. Тя е политически проект, чиято сърцевина е еврозоната. Следователно, изборът евро или не е избор между ядрото и периферията на Европа. Ядрото означава строг финансов надзор, при който катебета, лотарии-Българии и други далавери от рода не са възможни. Ядрото означава политически и правов ред, който изключва олигархия.

Оттук е разбираемо защо някои не искат в еврото. Защото повече Европа означава по-малко или нищо за тях - и като пари, и като власт. Затова искат референдум, т.е. култивираният от модела "Пеевски" "народ" да се произнесе с "глас Божи" за пореден път в тяхна полза и в своя вреда. Можем да перифразираме доктор Самуел Джонсън - референдумът е последното убежище за всеки негодник. Като например референдумът за Брекзит.

Ако се стигне до такъв референдум и ако на него българите гласуват, както гласуваха за президент и както се отнасят към Истанбулската конвенция, към Стратегията за детето и към НАТО, отговорността ще бъде на тези, които експлоатираха модела "Пеевски" за краткосрочни цели. "Не" на еврото, което ще означава "не" на европейското бъдеще на децата ни, ще бъде дългосрочната цена на този модел и паметник на исторически провал.

Затова, драги управляващи, най-добре постъпете недемократично. Не давайте думата на народа. Защото хабер си нямате за 10 години какъв народ са отгледали вашите медийни групи, вашите лоялни репортери и коментатори, раздадените на вашите лоялни бизнесмени телевизии, назначаваните от вас регулатори. Сметката идва. Вие я направихте, а ако не я разсрочите, всички ще трбява да я платим.