Националната галерия приема на съхранение картините от частната колекция на Васил Божков, съобщи Нова телевизия. От там нарекоха безпочвени обвиненията на фондация „Тракия”, че предметите се пренасят във варварски условия.

Още преди дни от Фондация „Тракия” обвиниха властите във варварско и безпочвено изземане на картините на Божков. И поискаха съдействие от ЮНЕСКО, тъй като според представители на фондацията произведенията се пренасят в чували и кашони. С транспорта им са натоварени и експерти от Националната галерия, откъдето пък заявиха, че спазват всички възможни изисквания.

„При нас са само произведения на изкуството, които са създадени през последните стотина години. Които много по-лесно се описват, транспортират и съхраняват”, каза Весела Радоева, ръководител отдел „Комуникация”в Националната галерия.

През последните 10 дни в Националната галерия всеки ден пристигат картини от частната колекция, след което веднага се складират в специално оборудвани депа. Достъпът до тях на външни лица е забранен.

Към момента обаче не може да се каже нито на каква стойност са платната, нито колко точно са на брой.

„Няма официален списък колко от тези произведения са собственост на Божков, дали всички са негова собственост и въобще колко са произведенията на изкуство извън античната колекция, за която се говори”, добавя Весела Радоева.