Папа Франциск позволи на компанията Porsche да проведе корпоративно мероприятие в Сикстинската капела, съобщи The Telegraph. Така архитектурният паметник от Ренесанса за пръв път в историята е даден под аренда с комерсиална цел. Porsche, разбира се, няма да окачва билбордове по стенописите, а организира концерт за пътешественици, ползващи туристическите услуги на компанията. Спечелените от мероприятието средства отиват за благотворителност.

Папа Франциск.

На 18 октомври пред гостите в Сикстинската капела ще излезе хорът на италианската Национална академия Санта Чечилия, след което на туристите ще бъде сервирана официална вечеря. "Това е изключително мероприятие, такава възможност получаваш веднъж в живота. То ще стане най-яркото събитие за пътешествениците", заявил представител на компанията Porsche Travel Club.

Няма сведения колко ще вземе Ватиканът от арендата. Но от информация на сайта на Porsche стойността на 5-дневен тур из Италия с посещение на Сикстинската капела струва около $ 5 000. Групата, която ще има честта да похапне под фреските на Микеланджело и Ботичели, се състои от около 40 човека.

Директорът на музейния комплекс на Ватикана Паоло Николини пояснява, че инициативата е част от благотворителните проекти на папа Франциск, подкрепени от комерсиални предприятия и корпорации.

The Telegraph отбелязва, че Сикстинската капела и по-рано е използвана за различни концерти, но да присъстват на тях е било разрешено само на църковни служители.