Иван Гешев е магистрат, но със спортната злоба на ММА-боец, който се държи като главен секретар, комуто предстои да става премиер... Това накратко.

Когато "изгряваше" звездата му, съдебните репортери бяхме свикнали с неподправения чар на невинните волуяшки шегички на градския, по-късно специализиран, а по-късно и зам.главен прокурор. Трансплантация на глава, сравнена с операция от апендисит, кацане на Луната с дизелов двигател (това - за работата му по КТБ, сравнено с други дела, ), изкопаване на канал до Пловдив с лъжица (по някакво друго дело), и т.н. 

Макар че още усвоява инструментариума на главен прокурор, Гешев е хиперактивен и поне досега оправдава думите на "бащицата" си Сотир Цацаров, че бе дошло време за главен прокурор да бъде избран прокурор. Поне с оглед на неговите планове.

Два месеца след като екипът на една медия... друса... такова - игра хоро за избора му върху трамвайните релси на ул. "Екзарх Йосиф", главният прокурор буквално открадна шоуто.

Гешев идва на Висш съдебен съвет (ВСС) по начина, по който пристигаха в едни други десетилетия Младен Михалев - Маджо или някой от варненското трибуквие: две коли, едната тампонира идващия отзад трафик, кара се срещу движението, трамваите биват спрени, защото двата SUV-а (какви ти коли - истински ЗИЛ-ове!), са се тропосали върху релсите им в насрещното... Просто човекът така си пристига на заседания на висшия колективен орган на системата. Стандарт - напълно немислим за Сотир Цацаров, който след като се отказа да се разправя със съдебните репортери отвън, просто почна да влиза с джипката през служебния паркинг.

И това е само едната част от екшъна. Истинската му сила е "на терен", където каскетът се появява - за бити баби, наркодилъри, липсваща вода или въздух, който мирише на ТЕЦ-а на печалноизвестен боклук (във всички смисли). Гешев едва ли лично ще вдига телефона да разпорежда, но истината е, че някои медии се по-добри от други и от само себе си без подсещане почнаха да пишат оди за каскета му. 

Но да се върнем на терен... 

Село Иваново - Гешев се появява с видео. Село Галиче - появява се с видео. Перник - видео, Белослав - видео, Синдел - видео... Заслужава да се отбележи, че от 33 клипа в Youtube канала "Прокуратура на Република България" отпреди времето на Гешев са... два. 31 са или с него или от негово време (може да ги разгледате тук). Някак остава странното впечатление, че Цацаров не е вършил нищо, а и не е позволявал на заместника си да се развихри...

Камерата, дето се казва, го обича, включително е запечатала мислите му от... тротоара пред ВСС - едно традиционно и доста нескопосно място за спиране на събеседници. Апропо, именно на тротоара под звука на дрънкащите трамваи, Иван Гешев намекна, че го е търсил за среща "Златев ли беше...", което обещава - казано на спортен език - да стане мач! Но да видим...

Гешев се появява на 1 февруари, събота, на борса за зеленчуци. Обявява наркоакция с импрегниран в кашони кокаин, което не е да не е рутинна работа на всеки от ГДБОП или специалния сектор за това. Но пък използва случая да каже, че Божков се е защитавал "включително чрез медиите", и да обяви, че е задържан в ОАЕ. 

В неделя е на интервю.

Само след 4 дни Гешев вече е в Брюксел, като явно на ГКПП Аерогара не са конфискували типичния му хумор. Усети го Атанас Чобанов от "Бивол", когото Гешев многократно попита "как е времето в Москва".

Дни след това главният прокурор се появи  в  програма "Хоризонт" (не при "неудобната" Силвия Великова - при друг журналист). Но там каза крилатата фраза, че "с мен всички са много любезни напоследък".

Поводът бе - че според неговите представи някой си "Митко" от президентството го привиквал чрез SMS. Не може да не се отбележи различният му критерий, след като Гешев при избора си предивзика супер скандал, казвайки в коридора на Атанаска Дишева от ВСС, че от нея ще стане чудесен общински съветник... Тогава това не беше натиск, а шегичка. Така се пошегувал, защото например той с гордост би станал общинар някой ден, като приключи магистратската си кариера - така каза. Само че не отбеляза, че върховната съдийка (и един от безспорно най-големите мъже в този ВСС) никъде не е твърдяла, че възнамерява да я приключва.

Същият такъв флексибилен критерий е как Гешев говори непрекъснато за майбахове и яхти на богатите, които трябва да се дадат на народа, как народът заслужава чист въздух и по-високи пенсии, как изчислява "щетата" от неплатените такси на Васил Божков в пенсии... И всичко това не е политическо говорене. Но, ако Лозан Панов каже, че съдът е заплашен от диктатура, това е именно политическо говорене и нищо друго.

В Бобов дол оня ден Гешев обеща, че ако трябва, всяка вечер ще прави проверки какво се гори. Неясно с какъв ресурс... И каза една страхотна фраза, която научил от някой си възрастен човек:

"Преди да се оправят нещата, трябва хубаво да се объркат. Ние ги объркахме достатъчно, може би е време да си ги оправим."

Пропусна да каже в коя от двете части вижда своята роля - в оправянето или в объркването. 

Въпрос на тълкувание е изказването му от Белозем, където лично дойде уж за организирана престъпна група за дървесина, но всъщност да обърне внимание на нападнатата баба Атанаска. Та, в Белозем каза:

"До края на годината нещата ще изглеждат по съвсем различен начин. Ще станат нещата!"

Остава да видим за кого "ще изглеждат по съвсем различен начин", за кого "ще станат" и дали това са различни групи лица.

А остават още 6 години и 10 месеца мандат.