Парламентарната група на "Атака" ще предложи изменение на Наказателния кодекс, с което да се отмени давността за престъпления извършени при приватизацията. Това обяви днес на специален брифинг в парламента Десислав Чуколов. 

Инициативата на националистите идва буквално два дни след като новият главен прокурор Иван Гешев нареди на Държавната агенция за национална сигурност цялостно разследване за този период на прехода (междувпрочем, подобни заявки бяха правили и двама от предшествениците му на поста Филчев и Цацаров, б.р.).

Според повечето експерти обаче подобен ход е повече от безмислен, защото давността на повечето от тези сделки е изтекла много отдавна. Вчера Иван Гешев коментира, че "проблемът с давността е проблем само на политиците". Неговата идея беше прегърната с радост от почти всички парламентарни групи, които в един глас се съгласиха с главния прокурор, че ревизия трябва да се направи.

Е, днес, по-малко от 24 часа след това изказване, политиците в лицето на "Атака" са решили да оправят проблема. 

Хората на Волен Сидеорв предлагат да отпадне и давността за разследване на лица с имунитет, които по времето, в което са го имали, са злоупотребили с приватизацията. Освен това те искат и отпадане на давността за престъпления при сключване на концесии. 

"Тези, които са грабили родината ни, ще бъдат съдени", закани се днес Чуколов и допълни, че целта е "да се развържат ръцете на прокуратурата".

Желанието на Гешев да разследва приватизацията е поредната активност на новия главен прокурор, само месеци след като пое длъжността. Той обяви, че ще се разследват над 10 000 приватизационни сделки. Целта на упражнението пък била "българите да знаят цялата истина за това какво се е случвало".

Още когато прокуратурата съобщи, че ще разследва тези сделки обаче, обясни, че ако няма правото да преследва нарушенията с помощта на закона, щяла да обяви нарушенията, за да е ясно кой е ограбил държавата. Защо прокуратурата смята да се занимава с нещо, което наказателният закон не й вменява - засега остава неизвестно.