"Конституцията забранява (чл. 39, ал.2) правото на изразяване на мнение, включително чрез средствата за масова информация, да се използва за накърняване на правата и доброто име на човек, за разпалване на вражда или призоваване към  насилие над личността. Още по-опасно за правовия ред е, когато обект на посегателство е съдия в професионалното му качество."

Това пишат в поредно свое становище от Съюза на съдиите в България - този път по повод координираните мощни атаки в определени "медии" срещу две съдийки - Антоанета Симеонова и Владислава Цариградска.

По адрес на Симеонова, която правораздава в Районния съд-Троян, излизат заглавия като "Мълния в TroyanPress! Скандалната психо съдийка Антоанета Симеонова с нов бълвоч...".

А за Цариградска (която според определени "медии" била инициатор на писмото на над 300 съдии срещу Иван Гешев до ВСС,) четем: "Само в ПИК: съдийката Владка, омъжена за зловещите "Боксове", води пуча срещу Гешев. Надвисва сянката на Митьо Очите и Камен Куката..." Съдийката от съда в Луковит, бива коментирана така: "В бурните мутренски години на 20 век младата и разкрепостена варненка се впечатлява от маниерите и луксозния живот на плевенските мутри, вилнеещи безнаказано във Варна под нечия закрила - Боксовете."

От ССБ припомнят, че според Становище на Консултативния съвет на европейските съдии, когато отделен съдия бива предизвикан или атакуван от медиите (или от политически или други обществени фигури чрез медиите) по повод, свързан с правораздаването, съответният съдия трябва да се въздържа от реакции по същите канали. В такива случаи защитата на личните права на съдията не е негова грижа, а на българската държава.

"Държавата защитава съдиите, прокурорите и следователите при изпълнение на техните служебни задължения – чл. 216, ал. 1 от Закона за съдебната власт, а първата линия на защита трябва да изгради Висшият съдебен съвет, в частност съдийската колегия", обръщат се от ССБ към колегията.

От Съюза напомнят, че двете съдийки са се обърнали за помощ към ресорната колегия на ВСС и призовават именно колегията поне да ги изслуша - тях и други пострадали.

"Двете колеги далеч не са единствените подложени на системен тормоз по повод на работата им. Време е членовете на органа, който брани съдийската независимост, да поканят засегнатите съдии на изслушване, за да се уверят от първо лице колко сериозен е станал описаният проблем."

От ССБ прилагат медиен мониторинг на атаките срещу съдии, който може да бъде прочетен тук.

И допълват:

"Задълбоченият професионален анализ показва общата мрачна картина на системно рушене на авторитета на съда, на уронване на честта и личното достойнство на съдии, на заплахи с насилие над личността на съдии и членове на техните семейства", пишат още от организацията.

От ССБ предлагат конструктивно сътрудничество, ако има желание да се организира широка дискусия по темата.

Ето и пълния текст на становището:

До

Съдийската колегия на 
Висшия съдебен съвет

Становище 
във връзка с противодействие на медийните атаки срещу отделни съдии и съда като цяло

Уважаеми членове на Съдийската колегия,

Съюзът на съдиите в България наблюдава с тревога тенденцията за засилване на злонамерени медийни атаки  срещу отделни съдии и цели съдилища по повод съдебни производства, решения и присъди по конкретни дела. Представителите на медиите са длъжни да информират обществото за работата на съда обективно и при зачитане на независимостта на съдиите да решават делата по вътрешно убеждение и въз основа на закона. Конституцията забранява (чл. 39, ал.2) правото на изразяване на мнение, включително чрез средствата за масова информация, да се използва за накърняване на правата и доброто име на човек, за разпалване на вражда или призоваване към  насилие над личността. Още по-опасно за правовия ред е когато обект на посегателство е съдия в професионалното му качество. В Становище № 7/2005г. на Консултативния съвет на европейските съдии, т. 55 се посочва, че когато отделен съдия бива предизвикан или атакуван от медиите (или от политически или други обществени фигури чрез медиите) по повод, свързан с правораздаването, имайки предвид задължението на съдиите да бъдат въздържани, съответният съдия трябва да се въздържа от реакции по същите канали. В такива случаи защитата на личните права на съдията не е негова грижа, а на българската държава. Държавата защитава съдиите, прокурорите и следователите при изпълнение на техните служебни задължения – чл. 216, ал. 1 от Закона за съдебната власт, а първата линия на защита трябва да изгради Висшият съдебен съвет, в частност съдийската колегия.

Приетата от Висшия съдебен съвет Комуникационна стратегия в частта относно кризисна комуникация дефинира два от петте основни компонента на кризисната стратегия по следния начин: ефективно противопоставяне на негативни кампании, водени срещу съдебната власт; излизане на комуникацията на съдебната власт от спиралата на каскадни скандали. Отчетливо е свързана кризата на доверието в съдебната власт с неспособността й да се противопостави на негативни кампании, водени от заинтересовани лица и институции, преследващи собствени политически или други цели.

Преди броени дни към съдийската колегия са се обърнали за помощ Антоанета Симеонова –съдия в Районен съд гр. Троян  и Владислава Цариградска – съдия в районен съд гр. Луковит. И в двата сигнала съдиите настояват съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да предизвика дебат и да предприеме мерки за реална защита на засегнатите съдии. Двете колеги далеч не са единствените подложени на системен тормоз по повод на работата им. Време е членовете на органа, който брани съдийската независимост, да поканят засегнатите съдии на изслушване, за да се уверят от първо лице колко сериозен е станал описаният проблем.

Прилагаме резюме на Медиен мониторинг и анализ на тема “Атаките към съда”, изготвен по поръка на Съюза на съдиите в България, като впоследствие ще изпратим пълния текст на документа. Задълбоченият професионален анализ показва общата мрачна картина на системно рушене на авторитета на съда, на уронване на честта и личното достойнство на съдии, на заплахи с насилие над личността на съдии и членове на техните семейства.

Предлагаме да организирате изслушване на съдиите Симеонова, Цариградска и всички останали, засегнати в медийния анализ съдии, като определите подходящо време и формат, както и да инициирате системни мерки за защита на съдиите, подложени на медийни и институционални атаки, като ние декларираме готовността на нашата организация за конструктивно съдействие и участие.

гр. София, 14 февруари 2020 г. 
С уважение: 
Управителен съвет на Съюза на съдиите в България