С пускането на обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов да пътува до Москва съдията от наказателния спецсъд Андон Миталов е накърнил престижа на съдебната власт. Това е новият мотив, с който се иска уволнението на магистрата, получил забрана да влиза в САЩ. Правосъдният министър Данаил Кирилов го прави в петък до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. 

За "допълнението" съобщи пресцентърът на правосъдното министерство. Това се наложи, след като ВСС "върна" на Кирилов предното искане - защото в него нямаше нужните по закон атрибути, за да се поиска дисциплинарно производство и уволнение на магистрата. Например - дата, място и номер на делото, за които казва, че има извършени нарушения, кои разпоредби на НПК са нарушени, какво е твърдяното дисциплинарно провинение, липсват предоставени доказателства и данни как министърът е узнал за нарушенията. Кирилов получи седмица (колкото е и законовият срок - б.р.) да се поправи. Тя още не е изтекла.

Новите аргументи на правосъдния министър срещу съдията са на база „задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд“ по казуса "Малинов".

„Съдията е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт като става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона“, посочват от Министерството на правосъдието.

Припомняме, че след като миналата година Миталов пусна Малинов да пътува до Москва за среща с президента на Русия Владимир Путин, който му връчи орден, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Инспектората към ВСС проверка на магистрата. Причината - според НПК в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение да пътува зад граница от наблюдаващия прокурор и едва при отказ съдът може да се намеси. В конкретия случай Миталов не само се произнесъл без да има становище на прокуратурата, ами и разрешил на Малинов да пътува само на конкретни дати, а не отменил изцяло забраната, каквото всъщност е искал обвиняемият, се твърдеше в искането на Цацаров.

Допреди държавният секретар на САЩ да оповести името на Миталов като човек със забрана да пътува в САЩ заради корупция, какъв е бил резултатът от проверката на Инспектората не бе ясно. След действията на САЩ обаче се разбра, че след предварително проучване Инспекторатът е констатирал, че няма основание да започне проверка срещу Миталов - защото не са установени нарушения при организацията по образуването и движението на казуса "Малинов", както и на приключването му в срок. От Инспектората казаха още, че главният прокурор е поискал произнасяне по правилността на съдебния акт, а те нямат такива правомощия.

„ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка“, уточниха от инспектората, припомня правният сайт Лекс.бг.

Съдийската колегия на ВСС вече обяви, че ще иска от Държавния департамент на САЩ конкретна информация, преди да прецени какво ще прави по случая "Миталов". Председателят на съдийската колегия Лозан Панов поиска информация дали е имало данни за корупция, разследвания и проверки срещу съдията от прокуратурата и от КПКОНПИ. Не е известно до момента да е получен отговор.