"Манчестър Сити" не може да играе в Шампионската лига за сезоните 2020-2021 и 2021-2022 заради нарушаване на правилото за финансов феърплей, съобщи УЕФА. На клуба е наложена и глоба в размер на 30 милиона евро.

Този сезон "Сити" ще довърши участието си в надпреварата, но ще пропусне следващите два, дори ако се класира по спортен път от Висшата лига на Англия.

Клубът обяви, че ще обжалва санкцията пред Арбитражния спортен съд в Лозана. От "Етихад" отхвърлиха вина по казуса.

Разследването на УЕФА касае периода 2012-2016 г. На клуба беше повдигнато обвинение още през 2018 г. и се очакваше наказание, още повече има рецидив. Преди години "Сити" понесе глоба заради нарушавне на правилото за финансов феърплей (ФФП).

Сега наказанието на "гражданите" е заради сключването на фиктивни спонсорски договори с компании, чиито собственици притежават и клуба. ФФП не позволява разходите на един клуб да надвишават приходите и изливането на пари от страна на собствениците например за трансфери.

Разследващите са били подведени от счетоводните документи на клуба - поне такова е тяхното обяснение.

Скандалът се разрази още през 2018 г. след публикация на германското списание "Шпигел", добрало се до хакнати документи. Това заостри вниманието на УЕФА.