"Левски" не може да избяга от модела "Бащица", а държавата трябва да помага на клуба и на целия български футбол, заяви бившият собственик на "сините" Тодор Батков в бТВ.

За това доколко моделът, при който един човек налива пари в клуб е целесъобразен, отново се заговори покрай проблемите на "Левски" заради случващото се с Васил Божков. Клубът и феновете му от дни набират средства, за да подпомогнат финансирането му.

"Много съм впечатлен и трогнат, магията "Левски" продължава да работи", така започна Батков по повод акциите за събиране на пари.

"На този етап не може да се осъществи смяната на модела "Бащица", при който един човек плаща всичко. Трябва да се търси баланс, продължи адвокатът бизнесмен. - Очевидно държавата трябва да поеме нещо, както в повечето европейски държави се прави, например в базата. Нормално е базата да се гради от публични средства - било то от държава или община. Те да покриват и издръжката.

Нормално е държавата да поеме детско-юношеската школа, между другото премиерът даде такъв анонс, а школата е сериозен разход."

След това Батков даде примери за това как държавата участва в издръжката на клубове:

"Кой издържа "Берое" - почти фалиралата ТЕЦ "Марица Изток 2". Кой издържа "Ботев" (Враца) - "АЕЦ Козлодуй". Примерите са много."

Тодор Батков се върна и в годините, в които влезе на "Герена" заедно с Майкъл Чорни и Владимир Грашнов.

"Левски" е на този принцип (модел "Бащица", бел. ред.) от август 1998 г., когато г-н Чорни се съгласи Мтел да получи 20 процента пакет срещу договор за спонсорство. Първоначално договорът беше за три години срещу 200 000 долара. След това го направихме на 5 години за 300 000 долара. Реално в рамките на първата година цялото спонсорство беше дадено, припомни той.

"Очевидно през цялото време е била подценявана възможността максимално да се разтвори ветрилото за финансиране. Но да не си правим илюзии. В България, поне преди, пазарът беше доста беден. Хората бяха доста по-бедни, държавата беше бедна, но сега сме 2020 г.

 

Всеки ден чуваме как се дават надбюджетни приходи за това и онова, за второ, трето... Да, сигурно са важни неща, но какво пречи да се дава и за футбола малко? Повтарям, не за заплати на футболисти, в много случаи недоказани и скъпоплатени, но за материална база, която така или иначе е на държавата и за школата, която е нашите деца."

Възможно ли е "Левски" да фалира?

"Ако са верни числата, които излязоха в публичното пространство и ако дълговете не се обслужват, такава хипотеза е възможна. Малко вероятна, но възможна."

Батков коментира и офертата на собственика на Efbet Цветомир Найденов, който предложи да се завърне като генерален спонсор на клуба и да дава по 8,5 милиона лева на година, ако се смени собствеността на "Левски". Найденов бе човек, предизвикал проблемите на Васил Божков.

"Моите уважения към г-н Найденов, но условието, което той постави, е неизпълнимо и наистина звучи обидно. Марката “Левски” като "бизнес кейс" си струва - от гледна точка на Efbet", отвърна той.

Батков призна, че в събота по време на шествието, в което се включи на паметника на Васил Левски заедно със сина си, е изпитал носталгия, тъй като 14 години е бил начело на клуба.

Как смята, че може да помогне?

"С опит, знания… Преживял съм подобна ситуация в "Левски". Първо през 2000 г., когато г-н Чорни беше изгонен от България. Обявиха го за заплаха за националната сигурност. Малко след това г-н Грашнов се разболя от неизлечима болест. Но продължи да инвестира. 

През 2004 г., въпреки че спечелихме делата да му бъде позволено на г-н Чорни да се върне в България, му издадоха нова забрана за 10 години. Той се оттегли. Това за мен беше студен душ. Тогава имах някакви доходи, Мтел беше продаден, дирижирах доста големи комисиони."

Колко лични пари е вложил Батков на "Герена"?

"Около 46 милиона. Мои пари, честно спечелени от мен и мои фирми. Но тогава "Левски" имаше по-балансиран отбор."

Батков разказа как е съобщил на отбора и треньорите, че трябва да намали заплатите двойно заради оттеглянето на Чорни. Един от лидерите тогава - Елин Топузаков, поискал да подпише новия договор и призовал и останалите да го направят. Никой не поискал да си тръгне, всички преподписали.

Адвокатът призна, че дарил на "Левски" по банков път 10 000 лева, а също така закупил три абонаментни карти - за себе си, своя син и още една.

По думите му държавата е "нарушила принципи на правото и бизнеса" при одържавяване на лотарийните игри на Васил Божков. За останалото - обвиненията на прокуратурата, не се нае с коментар. Двамата с Божков се познават добре. Докато отлъчилият се в Дубай бизнесмен бил начело на ЦСКА, двамата не се обичали много, но никога не са били врагове. Според Батков, Васил Божков винаги е бил левскар.

Той се спря и на периода, в който собственик на "Левски" се водеше Иво Тонев. Част от задълженията на клуба сега са заради новия сектор "А", но Батков заяви, че "сините" са били подведени от "алчни строители", но така или иначе трибуната оставала за поколенията. 

"Трансформирах моите задължения в акции и така задъженията паднаха. Опростих ги, така Батков обясни как е спестил на клуба още по-големи борчове. - Последните шест години бяха мъка, нищо не се случваше. Имахме малък кредит от българска банка, който ни излезе през носа. Платихме го, марката никога не сме залагали."