Удивително разбирателство, желание за съвместно управление и съвпадащи позиции демонстрираха тази вечер трима представители на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт пред водещия на „Панорама“ по БНТ Бойко Василев. В студиото освен Румяна Бъчварова, Радан Кънев и Валери Симеонов бе и Янаки Стоилов от БСП, който чудесно изигра ролята на опозиция – опитваше се да ги провокира, но в края на краищата тримата го надговориха.

Накрая на последния въпрос на водещия дали е дошъл моментът на смиряване в българската политика, Бъчварова обобщи с усмивка: „Радвам се да чуя, че имаме реформаторско мнозинство – смирението може да ни доведе до решаването на проблемите и до това да не караме българските граждани да се примиряват“.

Стартът даде представителката на ГЕРБ, която отговори на въпроса какво е отношението на партията на Бойко Борисов към модела „Пеевски“, като дори два пъти назова по име неуспелия кандидат за шеф на ДАНС. Досега от началото на преговорите, които ГЕРБ води с всички политически сили, това не беше се случвало. А участието на РБ в евентуална бъдеща коалиция минава именно през ясно формулиране на отношението към този порочен модел.

„Няколко пъти сме давали поредица от изявления по този въпрос. Но смятаме, че моделът „Делян Пеевски“ не изчерпва цялата порочна практика от задкулисни интереси. Затова искаме да водим преговорите открито, искаме да знаем тези, с които говорим, каква политическа позиция представляват. Следвайки принципа на честност смятаме, че разумните политици и разумните хора са готови на компромиси в името на общи цели. На никого не извиваме ръцете и не искаме от никого непреодолими компромиси, а гаранции, че ако стигнем до съставяне на правителство, то ще е стабилно, ще може да изпълни програмата си в необходимите срокове и, че зад неуредени въпроси не стоят интереси, зад които не предполагаме. С това отговарям на въпроса дали ще разграждаме модела „Пеевски“ или „#Кой“, каза Бъчварова.

Според нея когато се говори за съдебна реформа, целта не са някакви частни случаи - да се промени мнението на главния прокурор, например, а да се върви чрез принципи към спазване на законността и върховенството на закона.

На директния въпрос иска ли Реформаторският блок да участва в управлението, лидерът на ДСБ Радан Кънев отговори:

„Без всякакво съмнение. Искаме правителство, вдясно от центъра, с наше участие. Искаме да извършим определени промени в България. Те са много важни и те са тези, които ни обединиха. Всичко минава през изпълнението на тези цели, властта сама по себе си не е ценност“.

Кънев се спря подробно и на евентуалните конфликти между партиите в РБ, като обясни, че в ерата на интернет всичко, което се случва в Блока ще става пред очите на гражданите, защото няма как да „опаковаш и скриеш“ противоречията. Въпреки това, подчерта той, ние не само не сме се разделили, но и минахме през няколко изборни етапа, а това означава, че целите ни са по-важни от вътрешните ни цепения.

„Очевидно и доказано можем да останем заедно. Много от нещата, около които сме се обединявали, ще станат част от програмата на бъдещото правителство, не защото са наши, а защото са важни за избирателите. Няма съмнение, че Реформаторският блок не може да иска много от бъдещото правителство, защото не сме победители на изборите“, добави още той.

Кънев приветства и „днешната стъпка на ГЕРБ за прекратяване на преговорите с ББЦ“, крачка, която той категорично подкрепял.

В началото на разговора лидерът на НФСБ Валери Симеонов не бе особено категоричен. Попитан дали твърдо Патриотичният фронт ще участва в правителството, той каза:

„Твърдо ли? Не може да се каже, рано е да се каже. Все пак сме имали само една среща, не сме гледали нашата програма още. Ние поставяме принципни въпроси около, които търсим съглание“.

Няколко минути по-късно обаче даде да се разбере, че патриотите няма да са пречка за съставяне на правителство, дори бъдещото управление да не се ангажира с изпълнение на сериозни акценти от програмата им, какъвто например е връщането на казармата.

„Ние сме диалогични и сме готови да разискваме върху всичко. Казармата е сериозен момент от нашата програма и намерения, но в никой случай няма да стане така, че тя да е препъни камък за образуването на едно правителство в един тежък момент“, каза Симеонов.

Той опита да обясни и защо на преговорите с ГЕРБ е казал, че няма да се откаже и от подкрепата на ДПС.

„Ако Движението подкрепи програмата на Патриотичния фронт, не очаквайте ние да се откажем от нея, защото те ни подкрепят! Къде е логиката да го направим?“, попита Симеонов.

Накрая Бъчварова обобщи, че изискването на ГЕРБ ще е в бъдещото управление решенията да се взимат с консенсус, като се търсят консултации и допирни точки. На реплика от Симеонов, че една седмица няма да стигне, за да се уточнят всички подробности между бъдещите коалиционни партньори, тя обясни, че до месец, месец и половина може да се изработи политически документ по приоритетите и да се продължи след това с изготвянето на план за действие и законодателна програма. Кънев я допълни, че разработването на сериозни части от законодателната програма по германски модел може да стане още преди подписване на коалиционното споразумение, стига експертни групи да започнат навреме работа.