Прокуратурата се използва за юмрук, с който се брани управлението. А разследването срещу бизнесмена Васил Божков е заради това, че той е финансирал опозиционен политически проект в София.  Това каза пред бТВ Радио бившият вицепремиер, историкът проф. Димитър Луджев. 

"Тази активност има за цел сплашване на бизнесмените въобще и издигане на плашилото на властта, на наказателния орган и юмрук над всички, които си правят илюзията, че могат по някакъв начин да действат срещу сегашните управляващи. Мисля, че това произтича и от местните избори, където ГЕРБ загуби на много места от бизнесмени, които станаха кметове. А хора като Васил Божков си поволиха да финансират опозиционни политически проекти - например в София", коментира Луджев.  

И в отговор на уточняващ въпрос потвърди, че става дума за кандидатурата на Мая Манолова за кмет на столицата. 

"Като си спомните какъв страх бра Борисов и трепери да не загуби София, нали си представяте каква е реакцията - посягат му на властта, на кокала", добави той.

За Луджев намеренията да се прави поредната ревизия на приватизацията  и всички действия на главния прокурор "са пълна демагогия, прах в очите".

"Нищо в неговото минало не подсказва, че има и е имал някога действително желание да прави не само ревизия на сделките, а въобще това, което говори, да въздаде справедливост за криминалния български преход", смята той.

И добави, че ако прокуратурата е искала да направи нещо през годините назад, тя можеше да провери докрай онези 395 дела за тежки икономически и финансови престъпления, корупция от времето на бившия главен прокурор Никола Филчев, добави Луджев.  

Той посочи още, че приватизацията не беше направена така, както беше замислена. Тя трябваше да бъде форма на модернизация, а не преминаване от държавата в частни ръце, коментира още бившият вицепремиер и министър на отбраната.