Британският автомобилостроител "Ягуар Ленд Роувър"(Jaguar Land Rover) е принуден да превозва автомобилни части от Китай в куфари, след като епидемията от новия коронавирус наруши доставките за заводите му във Великобритания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Докарахме части от Китай със самолет в куфари", за да превъзмогнем проблемите със снабдяването, призна генералният директор Ралф Спет, цитиран от британски медии.

Производителят на луксозни автомобили, притежаван от индийската група "Тата мотърс" (Tata Motors), предупреди, че е възможно да остане без части до две седмици.

При представянето на автономен автомобил в централния английски град Ковънтри Спет каза пред журналисти, че заводите имат части за тази и следващата седмица, но за третата ще настъпи недостиг.
"Ягуар Ленд Роувър" е най-големият автомобилостроител във Великобритания, където има три завода, произвеждащи по 400 000 коли годишно.

Генералният директор отбеляза, че не знае кога ще бъде възстановена веригата за доставки от Китай. Освен това той изтъкна, че продажбите в Китай - пазар, на който групата залага особено много - засега са сведени до нула.

Компанията уточни в комюнике, че основната част от доставките й са от Европа и Великобритания, а от Китай са много малък процент.

И други вирусни ефекти

  • Епидемията от коронавирус, която парализира китайската икономика, вероятно е намалила въглеродните емисии в страната най-малко с една четвърт. Това сочи проучване, публикувано в специализирания сайт Карбон брийф (Carbon Brief) и цитирано от Франс прес.
  • Германският производител на спортни стоки "Адидас" (Adidas) отчита спад на продажбите си в Китай с 85 процента на годишна основа от края на февруари заради епидемията от коронавирус, съобщи компанията, цитирана от Франс прес.
  • Новият коронавирус е открит у още 79 души, поставени под карантина на борда на круизния кораб "Даймънд принсес", от който днес започнаха да слизат пътници. Това съобщи днес здравното министерство на Япония, предаде ТАСС. С това общият брой на заразените с вируса на кораба, закотвен близо до японското пристанище Йокохама, достигна 621 души.