След излизането си от ЕС Великобритания превръща привличането на квалифицирана работна ръка от чужбина в приоритет. Същевременно броят на имигрантите със слабо образование и ниска квалификация ще бъде сериозно ограничен. Плановете на правителството в Лондон са сходни с точковата система, която се използва в Австралия.

Британската вътрешна министърка Прити Пател обяви, че новите правила ще влязат в сила от 1 януари 2021 година. "Слагаме край на свободното придвижване, връщаме си контрола върху границите и се грижим за приоритетите на хората", каза Пател. Тя описа решението като "исторически момент".

Какви ще са условията?

За да получат работна виза за Великобритания, кандидатите ще трябва да докажат, че имат специални умения, говорят добре английски език и са получили предложение за работа. Кандидатурите ще бъдат оценявани с помощта на точкова система. За предложена годишна заплата от поне 25 600 паунда, което е около 30 820 евро, кандидатът може да получи 20 точки. 20 точки ще бъдат давани и за "подходящите компетенции" и за познания по английски език на "необходимото ниво". Те, разбира се, трябва да бъдат доказани. Специалисти в сферите с недостиг на кадри ще получават допълнителни точки. Общият брой на събраните точки трябва да е най-малко 70.

Новата система ще важи както за гражданите на Европейския съюз, така и за останалите чужденци. Особен приоритет за правителството са кадрите със сериозни компетенции и таланти, сред които учени и инженери. Очаква се предложението да бъде подкрепено в парламента, където консерваторите на премиера Борис Джонсън имат мнозинство.

Плановете бяха посрещнати с критика от страна на опозицията и работодателите. Според лейбъристите, "враждебната среда" ще усложни набирането на работници. Британският индустриален съюз CBI приветства някои от регулациите, но предупреди за негативни последици върху строителния бранш, здравеопазването и хранителната индустрия.

Търсят се болногледачи

Синдикатът Unison алармира за катастрофални последици в сферата на болногледачите. В много британски клиники и в момента има жажда за кадри.

Във Великобритания живеят около 3,2 милиона граждани на ЕС. Точният брой не е ясен, тъй като в страната няма система за регистрация. На 31 януари Обединеното кралство официално напусна ЕС след 47 години членство. По време на преходния период до края на 2020 година Великобритания все още е част от вътрешния пазар на ЕС и митническия съюз.

"Дойче веле"