Адвокатът на Джулиан Асанж заяви, че бившият американски конгресмен Дейна Рорабашър му е предложил президентът Тръмп да помилва основателя на "Уикилийкс", ако хакерът отрече намесата на Русия в разкриването на имейлите на Националния комитет на Демократическата партия (DNC - изпълнителният орган на партията).

Администрацията на Тръмп и въпросният бивш конгресмен категорично отрекоха обвинението. Белия дом го определи за "асболютна лъжа".

Адвокатът Едуард Фицджералд обяви в сряда, че Рорабашър е посетил посолството на Еквадор в Лондон по нареждане на президента. Асанж и преди е отправял обвинението, че тогавашният американски конгресмен се е опитвал да му предложи помилване в замяна на оневиняване на Кремъл.

Фицджерал направи изявлението си по време на заседание в Лондон, където се разисква молбата на САЩ хакерът да бъде екстрадиран към Америка.

Но в изявление, публикувано в сряда, Рорабашър заяви, че никога не е говорил с Тръмп за Асандж и че посещението е било „моя собствена мисия за установяване на факти“.

"Когато говорих с Джулиан Асанж му казах, че ако ми предложи информация или доказателства за това кой му е дал имейлите на DNC, ще призова президента Тръмп да го помилва", сподели той. "В нито един момент не съм предлагал сделка, подготвена от президента, нито съм казвал, че представлявам президента".

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам определи твърдението на Фицджералд за "абсолютна лъжа".

"Президентът знае за Дейна Рорабашър до толкова до колкото той е бивш конгресмен. Той никога не е говорил с него по този въпрос, както и по почти всеки друг въпрос. Това е пълна измислица и абстолютна лъжа", заяви Гришам в обръщение към CNN.

За срещата на Рорабашър през 2017 г. бе за първи път съобщено в "Дейли Колър". Според репортажа двамата разговаряли три часа в посолството на Еквадор. През 2018 г. Рорабашър потвърди пред CNN, че се е срещал с хакера и допълни, че се съмнява Москва да е участвала в разкритието на имейлите на DNC.

Бившият съветник на Роналд Рейгън, който служи на Белия дом три десетилетия, обяви, че се е опитал да предаде съобщението на Асанж директно на Тръмп, но бившият шеф на кабинета Джон Кели му е отказал достъп.

 

Приближен източник до Белия дом оповести, че служителите на администрацията се страхували, че Тръмп ще се посвети на каузата на Рорабашър и ще се опита да защити Русия. Това би поставило държавния глава в остра опозиция с останалите членове на кабинета му, които са убедени във вината на Кремъл.

"Никой не се свърза с мен, включително и генерал Кели, и това бе последната дискусия по въпроса, която водих с представител на президента или неговата администрация", заяви Рорабашър.

    Профилът на "Уикилийкс" в Туитър се активизира след изявлението на Фицджералд.

    "Хронологията е от значение: Срещата и предложението се случиха десет месеца след като Джулиан Асанж самостоятелно потвърди, че Русия не е източникът на публикацията на DNC".

    Асанж, който е гражданин на Австралия, в момента е държан в лондонския затвор "Белмарш". Двамата австралийски депутати Андрю Уилки и Джордж Кристенсен призоваха британските власти да блокират екстрадицията.