Българин на 33 години е една от жертвите на стрелбата в Ханау, Германия. Това е Калоян Велков от мездренското село Люти дол, а новината е потвърдена пред ТВ+ от баща му. Жертвата е разведен мъж, живеещ от няколко години в Германия, с едно малко дете. 

Клуб Z се свърза с представители на външното ни министерство - оттам заявиха, че имат информация за една българска жертва, но не могат да дадат допълнителни подробности. Малко по-късно информацията беше потвърдена и от премиера Бойко Борисов.

"Съболезнования към нашия сънародник. Външно е във връзка от сутринта с местните власти. На външно министерство съм възложил да е във връзка с роднините, всичко каквото е необходимо."

Мъж поставя цветя пред един от наргиле баровете в Ханау, където се разигра трагедията.

В същото време обаче говорителят на турския президент Реджеп Ердоган написа в туитър, че може да потвърди, че сред жертвите има турски гражданин.

Припомняме, че в градчето, което се намира на 25 км от Франкфурт, беше извършена брутална атака, която отне живота на минумум 9 души и рани тежко поне 5-има. Предполагамемият извършител е бил открит от полицията мъртъв в дома му. Там е бил намерен и трупът на 73-годишна жена. Предполага се, че става дума за майката на извършителя, която навярно е била застреляна от него.

Много от жертвите са с миграционен произход. Още рано сутринта бяха изказани предположения, че извършителят е бил ръководен от деснорадикални мотиви.

Според информации от средите за сигурност само няколко дни преди кървавото деяние предполагаемият извършител е публикувал видео в YouTube. На перфектен английски в него той отправял „лично послание до всички американци". Клипът, който до тази сутрин е можел да се види в интернет, явно е бил заснет в частно жилище.

В него мъжът заявява, че в САЩ има подземни военни бази, които служели на дявола. Там се изтезавали и убивали деца. Американските граждани трябвало да се „пробудят" и да излязат „на борба" срещу тези явления. Във видеото обаче няма никакво указание, че въпросният мъж смята да извърши кърваво престъпление.

Криминалисти работят по изясняването на случая в Ханау.

ДПА съобщава, че става дума за 43-годишен германец, който е имал легално притежаван ловен билет. В колата му били намерени муниция и пълнители, съобщава „Билд цайтунг", позовавайки се на източници от полицията.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт изрази съболезнования на близките на загиналите. „Нашите мисли днес са насочени към хората в Ханау, където бе извършено ужасяващото престъпление", написа той в туитър. Председателстващият Съвета на министрите от ЕС Шарл Мишел също поднесе съболезнования на близките на загиналите.

По-късно днес ДПА съобщи, че имейл със заплаха за бомбено нападение и лозунги на крайната десница е бил получен в джамия в северногерманското пристанище Бремен.

Член на персонала на ислямския храм е предал на полицията разпечатано копие от електронното писмо. Сградата е претърсена с кучета, но не са били открити експлозиви.

Германската полиция засили мерките за сигурност около джамията и разследва случая като нарушаване на общественото спокойствие чрез заплаха за престъпление.

Край еврейските и мюсюлмански религиозни обекти в Германия често има видимо полицейско присъствие, отбелязва ДПА.