Испанският премиер Педро Санчес рестартира другата седмица преговорите с Републиканската левица на Каталуня, предаде Франс прес. Иначе неговото правителство на малцинството не може да прокара проекта си за бюджет на държавата. Каталунците обаче поставят като условие за подкрепата си напредъка в преговорите за статута на най-богатата автономна област на Испания.

Санчес и регионалната изпълнителна власт на Каталуня се споразумяха да започнат преговори идната сряда, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Тези преговори ще създадат по-добра обстановка за гласуване на държавния бюджет и ще подобрят възможностите на Санчес да управлява страната, отбелязва агенцията.

Испанският премиер социалист склони да се организира тази кръгла маса по искане на сепаратистката партия Републиканска левица на Каталуня (РЛК), за да се потърси политическо решение на продължителната криза с отцепническите нагласи в автономната област.

Гласуването на държавния бюджет вече зависи от РЛК, която обвързва подкрепата си с напредъка на диалога за статута на Каталуня. През миналата година невъзможността да бъде приет бюджетът принуди Санчес да свика предсрочни парламентарни избори, припомня Франс прес.

Испанският премиер ще присъства лично, придружен от петима свои министри, на първата среща в рамките на предстоящите преговори, насрочена за сряда следобед, съобщиха официални източници.

От страна на сепаратистите засега е потвърдено само участието на регионалния премиер на Каталуня Ким Тора и на вицепремиера Пере Арагонес от РЛК.