Спецслужбите на САЩ са започнали кампания в Източна Европа срещу добросъседските отношения с Русия, България стана нейният епицентър, съобщи пред ТАСС началникът на пресслужбата на Службата за външно разузнаване (SVR) на Руската федерация Сергей Иванов.

"Според получената информация американските разузнавателни агенции започнаха мащабна кампания за дискредитиране на политически и обществени личности в Източна Европа, които се застъпват за развитието на добросъседски отношения с Русия. За тази цел се мобилизират агенти и неправителствени организации, финансирани от американски официални агенции", каза той.

"България стана епицентър на подобна кампания на Балканите, където редовно се организират шпионски скандали с последващи необосновани експулсирания на руски дипломати", подчерта той.

Като най-нов пример за такава акция Иванов посочи разпространението на невярна (според Русия - б.р.) информация, че основната тема на разговор между директора на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин и шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, премиер на Обединените арабски емирства,  на 10 февруари е съдбата на българския бизнесмен Васил Божков, който беше задържан в ОАЕ по искане на България заради обвинения във финансови престъпления.

"В резултат на нашето разследване беше установено, че източникът на тази" сензационна "информация е представителят на българските специални служби в една от страните в региона, контролиран и насърчаван от американците, които насочват работата му срещу руските интереси", каза Иванов.

Той подчерта, че „фалшифицирането на информация относно съдържанието на срещата между шейх Мохамед и директора на Службата за външно разузнаване също има за цел да усложни междудържавните отношения между нашите държави и сътрудничеството на специалните служби на ОАЕ и Русия“.

Посещението на Наришкин в ОАЕ се състоя на 11-12 февруари. Според Службата за външно разузнаване разговорът е бил изключително по въпросите на международната сигурност и двустранното сътрудничество. Заместник-председателят на Българското народно събрание Валери Симеонов заяви, че на заседанието се твърди, че е повдигнат въпросът за освобождаването на Божков. Службата за външно разузнаване на Русия нарече тази информация „патица“ и я определи като плод на „болно въображение“.