В Лондон днес започва да се гледа делото за екстрадиране в САЩ на създателя на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асанж, предаде БТА. Изслушванията ще се състоят в съд в югоизточната част на британската столица, свързан с подземен тунел със затвора "Белмарш", в който от април е държан 48-годишният Асанж.

В първата част ще бъдат прочетени обвиненията срещу австралиеца, обвинен от министерството на правосъдието на САЩ в 18 престъпления, включително свързани с най-голямото разкриване на секретна информация в историята на САЩ. Асанж може да бъде осъден на до 175 години затвор, ако бъде екстрадиран.

Асанж не се признава за виновен и казва, че с действията си е показал злоупотреби, извършвани от американските военни. Защитата смята да представи основната част от своите аргументи през май.

Правозащитници изтъкнаха, че делото е важно за бъдещето на свободата на словото и свободата на пресата. 

Лондонският съд няма да се произнася по обвиненията. Той трябва да реши дали искането на Вашингтон за екстрадиция отговаря на действащия от 2007 г. британски закон за екстрадициите, т.е. дали има основания създателят на "Уикилийкс" да бъде предаден на Съединените щати.