Задочен словесен сблъсък между премиера Бойко Борисов и бившия му заместник в ГЕРБ и първия кабинет Цветан Цветанов се случи днес, докато първият бе в Гърция за съвместно правителствено заседание, а вторият бе домакин на конференция за инициативата на 12 страни от Централна и Източна Европа - "Три морета".

Дискусията на Евроатлантическия център за сигурност на Цветанов се въртеше около основаването на Инвестиционен фонд от страните в инициативата "Три морета", който да привлича и външно финансиране за общи инфраструктурни проекти за свързаност - в това число енергийна, дигитална и транспортна - между страните около Адриатическо, Черно и Балтийско море. Преди две седмици държавният секретар на САЩ Майк Помпео съобщи, че страната му има готовност за инвестира до 1 млрд. долара в този фонд за енергийна свързаност.

Ян Бжежински от Атлантическия съвет в САЩ (син на Збигнев Бжежински - б.р.) във видеообръщение към Цветановата конференция също говори за фонда и съпричастността на САЩ към инициативата, но предупреждавайки, че инвестициите от американска страна зависят от пряката ангажираност и на правителствата на 12-те държави от "Три морета", в това число и финансова. Бжежински подчерта и важността България да участва, за да може да се възползва и от добавената стойност, която инициативата може да донесе.

По време на конференцията Цветанов няколко пъти повтори, че се надява България в лицето на правителството да излезе с позиция и да се присъедини към Инвестиционния фонд като инструмент за развитие на проекта "Три морета", подчертавайки важността й.

Зам.-председателят на Народното събрание и партньор във властта на Борисов - Валери Симеонов, пък благодари на Цветанов за организираната конференция. И отправи остра критика към правителството заради инвестиции в проекти като т.нар. Балкански поток, чиято единствена цел е руският газ да заобикаля Украйна и не става дума за никаква диверсификация на източници на газ за зависима България - той отново ще е руски. Предупреди и че има риск от санкции при свързването на т.нар. "Балкански поток" към "Турски поток".

Той също настоя за ясен отговор и ангажимент за участието на България в "Три морета", защото в противен случай страната ни може да пропусне ползите от това сътрудничество.

Борисов заговори за "антибългарски интереси" и "аджамии" 

В резултат Борисов, пред българските журналисти в Гърция, коментира случилото се на конференцията.

"Кой е против да минават 15 млрд. (куб. м. газ), за да получаваме такси? Има някакви антибългарски, все едно, да ги наречем интереси...", заяви той по повод критиките към т.нар. проект "Балкански поток", чийто строеж е в ход. 

После продължи с примери срещу версията, че няма диверсификация на източниците на газ, ползвайки строящия се интерконектор между България и Гърция (проект, който се точи от 10 години, но е приоритетен и за САЩ, вече се строи и по него България трябва да има достъп до газ от Трансатлантическия газопровод (ТАР) - б.р.). По думите на премиера по него ще влизат между 3 и 5 млрд. куб. метра газ годишно. Припомни и че България ще има участие в терминала за втечнен газ край Александруполис.

Отчете и инфраструктурни проекти като ж.п. линии и магистрални пътища към Гърция, обяснявайки, че "всичко това е в инициативата "Три морета". България прави важните за свързаността със собствени пари, стана ясно още от думите на министър-председателя. 

"Какво значи да участваме? Ние не участваме, ние вече правим. Другите още са на теория, на книга, а ние вече сме направили вложенията...",  реагира Борисов на призивите за участие в Инвестиционния фонд.

След което разкритикува идеята за самия фонд:

"Аз затова казах - ето я тази инициатива "Три морета" - ако искат да направят за България нещо различно от това, което ние правим, което е важно за България - това е трети мост на Силистра. Ето - те да издействат от Румъния това, България ще вложи пари".

"Няма да чакаме някой да ни дава пари. А не да кажем - дайте сега едни пари в един фонд, там ще се събират чиновници, ще ги разпределят... Да, за неопитния човек това може би е добре, или както би казал воеводата - аджамии. Аз съм участвал в "Набуко Уест", беше също един такъв готин проект. Внасяхме такса всяка година, милиони, накрая казаха - край, няма, ще има "Турски поток", ТАNAP, ТАР... и така" 

Какво е "Три морета" и кои са заявените от България проекти

Ето какво пише в сайта на МВнР за инициативата "Три морета" и кои са проектите, които България е заявила като приоритетни:

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави: България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус развитие на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Ключови елементи на инициативата са:

Съвместимост и допълняемост на проектите по линия на инициативата „Три морета“ с интеграционния процес в рамките на ЕС и хармонизирането им с общите политики на ЕС;

Енергийна, транспортна и дигитална свързаност с цел постигане на енергийна сигурност, диверсификация на енергийните източници и транспортните връзки, стимулиране на единния пазар на стоки и услуги и на дигиталния пазар;

Създаване на условия за инвестиции и бизнес, с акцент върху привличането на външни инвеститори, тъй като европейските фондове не могат да бъдат единствен източник на финансиране за регионалните инфраструктурни проекти.

Български проекти по линия на инициативата са: възстановяване на проектните параметри на железопътната линия Русе–Варна, изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ и разширяването на газовото хранилище в с. Чирен.

Повече за инициативата - вижте ТУК

От изложението на зам.-министъра на външните работи Милен Люцканов бяха потвърдени заявките за участие в трите проекта, изброени в сайта на министерството. В дискусията на конференцията, организирана от  Евроатлантическия център са сигурност, от страна на МВнР бе заявено още, че страната ни участва в инициативата и на тема "енергетика" чрез експерти от ресорното министерство. Тази заявка дойде след критики от енергийни специалисти като Иван Хиновски и Христо Казанджиев., които бяха гости на форума. 

Кой още участва в конференцията преди срещата на "Три морета" в Талин

В конференцията с домакин и модератор Цветанов участва Райнер Сакс, главен секретар на Министерство на външните работи на Естония, която председателства инициативата "Три морета" и организира следващата среща между страните участнички в Талин през лятото. Той подчерта важността на процеса и акцентира върху това, че свързаността исторически върви в посока Изток - Запад и обратно, докато "Три морета" акцентира върху свързаността Север - Юг.

Целта на председателството на Естония ще е да бъде предложен механизъм, по който правителствата да участват с ангажименти към инициативата. И обясни, че фондът на инициативата е инструмент за подобряване на конкуретноспособността на региона, като е важно всяка държава да има принос към него. И както и да се разпределят средства за инфраструктурни проекти, всяка от държавите ще има икономическа полза от крайния резултат. 

Представител на президентската администрация на Естония дори обясни, че страната му вероятно няма да получи финансиране за свои проекти, защото "сме твърде малки", но тъй като Инвестиционният фонд ще е на пазарен принцип - вложенията ще се възвърнат под формата на приходи и бизнес. 

От страна на българските официални институции освен Люцканов, участва и съветникът по външна политика на президента Румен Радев - Вероника Орбецова. И тя акцентира върху това, че Инвестиционният фонд като инструмент е важна част от "Три морета", то тепърва трябва да се изясни кой и как ще избира проектите, които ще бъдат финансирани и как ще се гарантира интересът на държавите, направили вноски в него.

Сред политиците, освен Валери Симеонов, гости бяха съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов, депутати от ДПС, както и един преддтавител на парламентарната група на ГЕРБ. Гости имаше от 17 дипломатически мисии в София, от Атлантическия съвет в България, енергийните експерти от Българския енергиен и минен форум Христо Казанджиев и Иван Хиновски и др.