Френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен критикува вчера Европейския съюз, че с "мълчанието" си за разпространението на коронавируса "осъжда" държавите членки, които биха желали да затворят границите си, за да ограничат епидемията, пише днес "Монд".

 
"Бях удивена да видя, че Европейският съюз, който не каза нито дума по този въпрос... Единственото, което той заяви, беше да осъди онези, които биха предвидили да контролират границите си, включително с временното им затваряне. Това доказва силата на идеологията, почти религията на безграничността на управниците на Европейския съюз", каза Льо Пен в телевизионно интервю.
 

"Монд" припомня, че още на 28 ЕС излезе с комюнике за кризата с коронавируса, за да съобщи, че е активирал своя механизъм за гражданска защита за репатриране на европейските граждани от Китай. На 31 януари ЕС отпусна 10 милиона евро от програмата си "Хоризонт 2020" за изследвания на вируса. На 12 февруари се състоя специален съвет на ресорните минстри в ЕС във връзка със заразата, а на 24 февруари ЕС отпусна 232 милиона евро от бюджета си в подкрепа на борбата с епидемията в Европа и по света.

"Монд" припомня, че дори Брюксел да не е препоръчал връщани на граничния контрол и затваряния на граници, държавите членки на Шенгенското пространство могат да направят това при извънредни обстоятелства съгласно кодекса, който управлява зоната за свободно пътуване в ЕС.

Шенгенските държави, които решат да върнат граничния контрол или временно да затворят границите си, позовавайки се на извънредно положение или на заплаха за тяхната сигурност, са длъжни да информират за това другите страни членки, Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа, но не са длъжни да искат от тях разрешение за мярката.

За затваряне на границите тази година призовават само крайнодесните политически сили, отбелязва френското издание. Никое правителство не е поискало такава мярка заради кризата с коронавируса.

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца заяви във вторник, че всички съседи на страната му са се ангажирали да поддържат границите отворени, защото да ги затворят би било "погрешно и непропопционално". 

Тук става дума за ограничаване на разпространението на вирус, а не на незаконно движение на хора, както беше при миграционната криза през 2015 г. или след вълната атентати през 2015 -2016 г. Напредналият стадий на епидемията, инкубационният период на болестта и ненадеждната диагностика правят илюзорна идеята, че тя може да бъде спряна по границите, обяснява пред френското списание "Експрес" директорът на Института по световно здраве в Университета на Женева Антоан Флао.

От друга страна ЕС и държавите в него се опасяват, че затваряне на границите би навредило сериозно на европейската икономика, тъй като средно 64% от търговията им е на вътрешния пазар на съюза.