Северна Корея отложи започването на новия учебен срок като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса, съобщава Франс прес. Зле подготвената за такава епидемия страна полага усилия, за да предотврати евентуален бум на болестта.

Пхенян не е съобщил за нито един случай на заболял.

Но страната, която е обект на множество международни санкции заради програмите си за ядрено оръжие и опитите си с балистични ракети, е със слабо развита структура на здравеопазване. Тя се самоизолира от външния свят, затваряйки границите си, тъй като според експертите превенцията е единствената опция за предпазване.

"Училищната ваканция на учениците е удължена като превантивна мярка срещу инфекцията", съобщи държавната телевизия на Северна Корея.

Мярката включва и детските градини, както и университетите. Не се уточнява кога училищата отново ще отворят врати.

Северна Корея спря международните влакове и самолетни полети, забрани влизането на туристи в страната, постави стотици чужденци под карантина при много ограничен режим, като руският посланик в страната определи мерките като "морално жестоки".

Пхенян планира да остави забраната за влизането на чужденци в страната, докато вирусът бъде напълно проучен и се намери лечение, каза представител на здравните власти на страната пред Чосон Синбо, пропагандна медия на Северна Корея, базирана в Япония.

Руското външно министерство съобщи, че е осигурило на Пхенян 1500 теста за установяване на коронавируса.

"Надяваме се, че това ще помогне на Северна Корея да спре навлизането на инфекция в страната", се казваше в съобщението на Москва.

Томас Охеа Кинтана, специалният докладчик на ООН за човешките права в Северна Корея, смята, че международната общност и Пхенян трябва "да обединят сили", за да се предотврати епидемия в страната, като според него "по-нататъшна изолация не е решението".

Над 43% от севернокорейското население е недохранено, мнозина страдат от липса на достъп до питейна вода и канализация, добави Кинтана.

"Това, съчетано с ограничен достъп до информация, ги прави много по-уязвими на COVID-19", смята той.