"Много лица, които са подсъдими, които са обвиняеми, осъдени, лица, които вие медиите наричате олигарси, искат слаба и неработеща прокуратура."

Това обяви Иван Гешев, този път от Ихтиман, където се провежда спецакция по линия на битовата престъпнност.

"И най-сигурният начин е със законодателни промени, които да блокират дейността ѝ - това е в интерес на определени хора, на техните медийни и политически проксита и говорители, но не е в интерес на българските граждани", добави главният прокурор.

Гневният изблик на Гешев е по повод становище на фондация „Български адвокати за правата на човека“ до президента Румен Радев относно пpoблeмитe в бългapcĸaтa Koнcтитyция и нeoбxoдимocттa oт пpoмeни зa yĸpeпвaнe нa нeзaвиcимocттa нa  cъдeбнaтa влacт, нa  пpaвaтa и cвoбoдитe нa  бългapcĸитe гpaждaни и тяxнaтa  зaщитa.

Πpoĸypaтypaтa e чacт oт cъдeбнaтa влacт, нo нe e cъд, нaпoмнят в анализа си oт БAΠЧ.   

 „Бeзcпopнo e, чe пpoĸypaтypaтa имa cвoятa poля ĸaтo пpeдcтaвитeл нa oбщecтвeния интepec в ocъщecтвявaнeтo нa пpaвocъдиeтo oт нeзaвиcимитe cъдилищa.  Tъй ĸaтo   пpoĸypaтypaтa oбaчe e cтpaнa пo дeлaтa пpeд cъдa, нeйнaтa poля нe мoжe дa e cъдeбнa, нитo ĸвaзиcъдeбнa", пишe в aнaлизa. Oтдeлнo „Koнcтитyциятa cлeдвa дa cъдъpжa paзпopeдбa зa oбжaлвaeмocттa нa aĸтoвeтe нa пpoĸypaтypaтa пpeд cъд, ocвeн в изpичнo пocoчeни oт зaĸoнa cлyчaи, ĸaтo гapaнция cpeщy пoтeнциaлeн пpoизвoл, зa ĸoнтpoл и зaĸoннocт нa дeйcтвиятa нa инcтитyциятa", пpeдлaгaт още aдвoĸaтитe.

Преди дни пък Общото събрание на адвокатите отказа да изслуша поздравителния адрес от главния прокурор като peaĸциятa бe бypнa - poпoт и cмяx.

"С притеснение следим засиленото медийно отразяване на безпрецедентната активност на прокуратурата, което създава обществени очаквания, несъвместими с фундаменталните принципи на правото и поставя с особена острота нуждата от спешен професионален дебат относно начина и средствата за контрол върху дейността на прокуратурата и главния прокурор", се казваше в декларация, приета освен това от Общото събрание.

В нея се подчертаваше още "днес повече от всякога е нужно високо и ясно да заявим, че случващото се у нас поставя в опасност законността и върховенството на правото". Те напомняха, че "там където свършва правото, започва произволът!"

Според Гешев днес обаче било "наглост адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси да предлагат промени в Конституцията за прокуратурата, това е все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата". 

Въпреки критиките прокуратурата щяла да продължи да си работи, както досега.

"Казах много ясно: има една разграничителна линия, от едната й страна са интересите на българските граждани, от другата - на престъпниците и олигарсите. Всеки да реши на коя страна да застане. Аз и прокуратурата сме решили от коя страна да застанем", натърти той.

"Не знам какво иска президентът, чули ли сте го какво иска, на мен не ми е ясно той какво иска." Това беше коментарът на Гешев по повод консултациите при президента Румен Радев за промени в Конституцията.  

"Не ми е ясно каква е целта на тези събеседвания, които се водят там. От прокуратурата, за разлика от тези адвокати на подсъдими и на осъдени престъпници, не е искано становище", добави Гешев.

По повод екстрадицията на Васил Божков, който е в Обединени арабски емирства, той повтори, че и прокуратурата, и българската държава са си свършили работата.

„Говорено е с тамошната прокуратура на високо ниво. Топката е в друга държава”, каза главният прокурор.

Днес на територията на общините Ихтиман и Костенец се провежда специализирана полицейска акция по линия на битовата престъпност. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че до момента има десет задържани лица в двете общини. Задържан е и 1 кг марихуана, както и цигари без бандерол. По-късно властите ще обобщят резултатите от действията в района.