Около 60% от полетите на нискотарифният авиопревозвач Wizzair до Италия ще бъдат отменени, като причината е спадащият интерес за пътуване от страна на гражданите заради разпространението на коронавирус. Засега на Апенините силно засегнати от вируса са областите Ломбардия, където е Милано, и Венето - където се намира Венеция. 

Wizzair изпълнява полети от София до градчето Бергамо - до Милано, като полетите са 7 пъти седмично. Два пъти седмично се лети и от Варна. Другата дестинация в Северна Италия от столицата е до Болоня - 2 пъти седмично. Превозвачът има линии още до градовете Бари, Неапол и Катаня (Сицилия) - по 2 пъти на 7 дни. Заради слабия интерес обаче броят на полетите ще се редуцира. Мярката ще засегне разписанието на самолетите в периода 11 март - 2 април, съобщиха от авиокомпанията. Засега планът е обичайният график да бъде възстановен след 2 април.

Дотогава обаче полетите до Милано ще се изпълняват едва 2 пъти в седмицата - а останалите - по веднъж.  

Пътниците с резервации ще бъдат пренасочени към алтернативен маршрут на възможно най-ранна дата, но не по-рано от 14 дни след първоначалната дата на полета, става ясно още от съобщението. Ако имате резервация, направена онлайн - трябва да получите известие по електронната поща дали полетът е отменен и какви са опциите за обезщетение - безплатна промяна на резервацията за нова дата или възстановяване на парите.

"България ер" вече обяви, че спира своите полети до Милано до края на март - отново заради коронавируса. 

 
Покрай Wizzair днес има и друга новина - този път положителна. Правителството реши, че авиокомпанията е избрана да изпълнява в бъдеще полети по директна линия до Армения - София-Ереван-София. Предстои да се разбере кога линията ще бъде открита. Авиокомпанията е заявила готовност да започне да изпълнява редовни полети по линията София-Ереван-София от края на март 2020 г. с честота два пъти седмично в понеделник и петък, гласи съобщението на правителството.