От 40 проби във ВМА и Националната лаборатория няма нито една положителна за коронавирус, обяви на сутрешен брифинг директорът на Военномедицинска академия проф. Венцислав Мутафчийски.

Той добави, че двете лаборатории ще си разменят по три проби за контролно тестване.

"Правим всекидневен мониторинг за това какви са китовете, ползвани в света, работим с абсолютно еднакви, не еквивалентни, а абсолютно същите, ползвани в ЕС."

Продължават изследвания на всички в страната, които могат да са заразени с вируса. 

"Ако има положителни проби, ще бъдете уведомени веднага, още в първите минути на тази новина", увери проф. Мутафчийски.

Той коментира и ситуацията с "Лудогорец", който тази сутрин се прибра от Италия след мач, като увери, че футболистите са спазили всички препоръки за безопасност.

"Те имаха една нощувка. Беше изпратен с отбора наш човек, хигиенист и епидемиолог, той трябваше да наблюдава спазват ли препоръките. Изпълнени са всички. През цялото време са носели лични предпазни средства от висок клас, осигурени от самия отбор. Персоналът в хотела е бил минимилизиран, носели са предпазни средства и ръкавици. Не са напускали стаите си освен за срещата, Милано са видели само през прозорците. Взети са проби днес при пристигане."

Главният санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обаче обяви, че предстои втора вълна от грип Б, която ще е по-слаба от първата, но може да доведе до грипни ваканции в страната.