Финансовите пазари приключват днес най-лошата си седмица след кризата през 2008 г. Мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса забавиха световната икономика и изтриха пазарна капитализация на компаниите котирани на международните борси, равняваща се на 5 000 милиарда щатски долара, предаде Ройтерс.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че заразата може да обхване целия свят, предаде агенцията.

“Епидемията расте”, каза говорителят на СЗО Кристиян Линдмайер на брифинг в Женера, цитиран от Ройтерс. “Сценарият, в който коронавирусът стига до много страни, ако не до всички в света, е нещо което предполагахме и за което предупреждавахме отдавна".

В същото време швейцарското правителство отмени тазгодишния автосалон в Женева, който трябваше да се състои от 5 до 15 март, съобщи Франс прес. Решението следва от забраната на обществени събирания заради опасността от предаване на новия коронавирус.

Информацията беше потвърдена и от специализираното издание "Ауто плюс".

То посочи, че швейцарското правителство на извънредно заседание днес е забранило събиранията на повече от 1000 души на едно място заради заразата. Съседна Италия е европейската страна най-тежко засегната от вируса.

Съмнения, че 90-то издание на едно от най-авторитетните и популярни автоизложения в света ще бъде отменено, витаеха от няколко дни.

Днешната забрана влиза в сила веднага и ще бъде в сила поне до 15 март.

Организаторите на салона публикуваха комюнике, в което казват, че "приемат решението".

"Съжаляваме за това положение, но здравето на всички, участници и посетители, e наш абсолютен приоритет, както и това на нашите изложители. Става дума за форсмажорен случай  и за много тежък удар за нашите изложители, които масивно инвестираха в тяхното присъствие в Женева. Въпреки това сме убедени, че те ще разберат това решение", заяви Морис Туретини, председател на съвета на фондацията, организираща изложението.

Започва демонтаж на изложбените площи, финансовите загуби ще бъдат големи и ще бъдат оценявани в идните седмици. Парите на закупените вече билети ще бъдат върнати на притежателите им. Салонът няма да се отлага за по-късно тази година.

Съединените щати препоръчаха на военните си в Саудитска Арабия да избягват многолюдни места като молове и кина.

Континентален Китай съобщи за 327 нови случая, най-малкият брой от 23 януари насам, с които общият брой на заразените надмина 78 800 c близо 2 800 смъртни случая.

Трите най-големи авиокомпании в Китай възстановиха някои международни полети и модното изложение в Шанхай, което беше отложено, започна онлайн.

Но докато епидемията затихва в Китай, тя се усилва на други места, отбелязва Ройтерс.

Още пет страни съобщиха за първи случаи на зараза с Ковид-19. Всички те са свързани с пътувания до и от Италия. Te са Нигерия, Eстония, Дания, Холандия и Литва, каза Линдмайер.

Страните извън Китай сега отчитат три четвърти от новите инфекции.

Рейтенговата агенция Мудис каза, че евентуална пандемия би причинила рецесия в САЩ и в света през първото полугодие.

Монголия, от която още се очаква да потвърди случая, постави президента си Батулга Халтмаа под карантина като предпазна мярка, след като той се завърна от пътуване до Китай, предадоха държавните медии.

Китайски представител нарече епидемията най-голямата криза в здравеопазването на страната в новата история.

В САЩ  администрацията на президента Доналд Тръмп обмисляше да се позове на специални правомощия, за да разшири производството на защитни средства.

В Европа Франция съобщи, че броят на случаите се е удвоил, Германия предупреди за идваща епидемия, Гърция, която е вход за бежанците от Близкия изток, обяви, че затяга граничния контрол.

Смъртните случаи в Италия се увеличихи на 17 и далите положителни проби за вируса станаха 655 от над 200 преди това.

В Германия случаите са близо 60, във Франция - 38, в Испания -  23.

Иран, Италия и Южна Корея са в "решителна точка" на усилията си да предотвратят по-широка епидемия, съобщи СЗО.