Няма "пряка заплаха" за България от обстановката в Сирия, съобщи Министерски съвет след телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган днес. Двамата обсъдили ситуацията с мигрантите и си уговорили среща в понеделник.

Борисов отбелязал, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и проявяваме разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години. Според него следва да се окаже подкрепа. Премиерът е изразил съболезнования за загиналите турски войници в Идлиб.

Според Борисов ключово е прилагането на споразумението между ЕС и Турция и е важно Съюзът да има единна позиция по мигрантския въпрос. Той е казал на Ердоган, че ще информира председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път. 

По-рано днес премиерът отбеляза:

"Когато се бият с ракети и хората бягат, разбираемо е, паниката е огромна. Едновременно с това, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса си представете да започнат да влизат стотици хиляди мигранти. Не можем да си го позволим. Армия, жандармерия и кораби по границата, максимална координация, за да избегнем подобни събития"

"Ние ще подкрепяме консултациите, защото сме съседи, приятели, но е хубаво и преди нападенията ни информират или да се свиква Съветът, преди да се започват военни действия. Това също да се каже на Северноатлантическия съвет. Сега да речем, че ще задействаме чл. 4 на НАТО за общоевропейска военната защита. Аз даже си спомням в петък приехме декларация на Европейския съвет, с която осъдихме военните действия и призовахме да спрат веднага.

Когато гинат хора, знаехме какво ще се случи, но въпреки всичко аз съм поръчал, чакам всеки момент да ме свържат с президента Ердоган. Винаги са имали нашата подкрепа и това, което става на Одрин, имаме данни за доста струпване на мигранти. Затова рано сутринта дислокирахме жандармерията по границата. Усилили сме максимално границите, както и морето. Притеснителното е, че турските граничари дръпнаха постовете, които имаме досега. Надяваме се, че са ги извели по-навътре в страната, там да ги спират. Виждате по островите в Гърция какво става", каза още Борисов.

Турция обяви, че няма да се меси, за да предотвратява преминаването на мигранти от Сирия, Афганистан, Иран в други страни по пътя им към Европа. Вчера група мигранти в района на град Одрин тръгна към границата на Турция с Гърция.

Турските полицаи, бреговата охрана и служителите на граничната сигурност са получили заповед да не се намесват. Турция отдавна предупреждава европейските страни, че няма да може да се справи с още една бежанска вълна, тъй като вече е приела 3,7 милиона души.