НАТО изрази днес "пълна солидарност" с Турция и поиска Сирия и Русия да спрат бомбардировките в северната сирийска провинция Идлиб, последна крепост на подкрепяните от Турция бунтовници против режима на сирийския президент Башар Асад.

Снощи турският външен министър Мевлют Чавушоглу е разговарял по телефона с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и е поискал консултации със съюзниците съгласно член 4 от Северноатлантическия договор, съобщи на пресконференция в Брюксел Столтенберг.

Той призова Сирия и Русия "да спазват международното право", да подкрепят усилията на ООН за политическо решение на конфликта и да осигурят достъп на хуманитарните организации до Идлиб, чието цивилно население панически бяга от полесраженията към Турция.

"Всички осъдиха безразборните въздушни удари на Сирия и Русия в Идлиб", каза Столтенберг за срещата на постоянните представители на страните членки на НАТО. "Тази опасна ескалация трябва да спре."

"Турция е ценен съюзник в НАТО и е съюзникът в НАТО, най-силно засегнат" от ситуацията в Сирия, добави Столтенберг.

Той каза, че извън политическата подкрепа съюзниците се решили да предоставят на Анкара средства за противовъздушна отбрана, разузнавателни самолети АУАКС и са готови с по-нататъшна практическа подкрепа при нужда.

При вчерашни сирийски бомбардировки на турски позиции в Идлиб бяха убити 33 турски войници. Турската армия отговори с артилерийски и въздушен обстрел на войските на Асад. Анкара предупреди, че вече не може да контролира засиления наплив на сирийски бежанци към нейната граница.

Русия отрече нейни части да са участвали в сблъсъците и посочи, че турските войски в Идлиб са на места, където не се очаква да бъдат.

Москва потвърждава пълната си ангажираност с договореностите между президентите на Русия и Турция по отношение на сирийския район Идлиб и призовава Анкара да започне да ги изпълнява, заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние потвърждаваме пълната си ангажираност с договореностите, които бяха постигнати между президентите на Русия и Турция по отношение на това, което трябва да бъде направено в зоната за деескалация в Идлиб: разграничаване на нормалната опозиция от терористите, демилитаризиране на вътрешния пояс в тази зона по такъв начин, че оттам никой да не може да обстрелва позициите на Сирийската арабска република и руската военна база, и гарантиране на безпрепятственото използване на магистралите, които преминават през тази зона. Тези (договорености) остават наши общи цели с турските ни колеги. Друг въпрос е, че е необходимо тези цели да започнат все пак да се изпълняват, доколкото година и половина нищо не ставаше", каза руският външен министър.

Той заяви още, че Русия е готова да продължи работата за осигуряване сигурността на турските военнослужещи в Идлиб.

"Ние правим всичко за гарантирането на сигурността на тези турски военнослужещи, които осигуряват режима на деескалация в зоната на Идлиб. Нашите военни на място са готови да продължат тази работа", каза Лавров и изрази съболезнования от Москва към Анкара за смъртта на турски военни в резултат на инцидента през нощта срещу петък.