Дисциплинарният комитет на ФИФА задължи ЦСКА-София да плати на бившия си футболист Сивард Спрокел 167 000 евро (127 000 компенсация, 40 000 разноски) плюс лихви и допълнителни 4963,99 лв. по дело, заведено от адвокати на нидерландеца в централата в Лозана. Наложена е и глоба в размер на 15 хиляди швейцарски франка.

Решението е публикувано на 13 февруари, а за него вчера съобщи първо Sportal.bg. 

Достъпно е на сайта на ФИФА като pdf файл (подписано от зам.-председателя на комитета Алехандро Пиера) и от разглеждането му могат да се направят интересни изводи. За ЦСКА-София има лоша новина - и тя е, че клубът трябва да плати над 325 000 лв. на Спрокел. 

Може да обжалва в Арбитражния спортен съд в Лозана (КАС) в 21-дневен срок. ЦСКА-София има 30 дни да се издължи на Спрокел и ФИФА. В решението се посочва, че ако не го направи, БФС трябва да забрани на клуба да картотекира нови играчи. В случай, че БФС откаже, България ще бъде извадена от турнирите на ФИФА.

До този момент няма коментар от ЦСКА-София - дали ще обжалва в КАС.

От домументите на ФИФА обаче може да се съди, че има и две добри новини за клуба на Гриша Ганчев. Първата е, че поне няма да плаща на Иван Боладо, друг бивш футболист на клуба - над 272 000 евро, и 40 000 евро на мениджъра Хоакин Уриарте. В друго решение комитетът счита, че Боладо и Уриарте са в правото си да търсят тези задължения, но не може да уважи исковете им, тъй като са пропуснали да заведат искове пред български съд по време на делото по несъстоятелност (най-късно) на фалирария ПФК ЦСКА АД.

Спрокел е направил това, независимо от факта, че по-късно синдикът по производството Дора Милева му е присъдила 19 853 лв. от 8-те милиона, дадени от Ганчев и партньора му Юлиян Инджов за активите на клуба. Всъщност нидерландецът е започнал да търси правата си още през 2015 г., когато ЦСКА беше във "В" група. Тогава клубът отърва отнемане на точки и по-тежки санкции заради старта на процедурата по несъстоятелност.

Най-добрата новина обаче е друга - с решенението ФИФА признава ЦСКА-София за спортен наследник на ЦСКА. Тя е първата спортна организация, която прави това. УЕФА и БФС не смятат така.

В точка 30 се казва дословно следното: 

"Като резултат председателят (бел. ред. - на комитета, Анин Йебоа) счита, че на базата на информацията и документите, с които разполага, няма друга алтернатива да заключи, че новия клуб, ПФК ЦСКА-София, се явява спортен наследник на оригиналния дръжник, ПФК ЦСКА София."

Подобно заключение може да се прочете и на други места в решението, например в точка 43 на документа, касаещ казуса на Боладо.

Точно това беше предметът на делата, заведени срещу ЦСКА-София от седмина футболисти и агенти във ФИФА (първо чрез световния футболен профсъюз ФИФпро), които са на обща стойност около 1 милион евро. Целта на всички тях е да докажат, че ЦСКА-София е наследник на ЦСКА, след като използва сходно име, емблема, цветове, стадион, прикачва си историята на оригиналния клуб, пък и претендира за активите на фалиралия клуб.

В мотивите на Спрокел и останалите се посочва, че всичко това може да се види на официалния сайт на новия клуб, на стадиона му и т.н. и т.н. ФИФА ги взема под внимание и постановява, че имат основание.

Тук идва интересният момент - в защитната си теза пред ФИФА адвокатите на ЦСКА-София твърдят, че клубът е наследник на "Литекс", а не на ЦСКА.

Ето какво разкрива ФИФА от кореспонденцията си с ЦСКА-София:

„С кореспонденция от 17 септември 2019 г. новият клуб предостави своята позиция, която може да бъде обобщена, както следва:

I. Новият клуб заяви, че няма юридическа, финансова или организационна връзка между юридическото лице на бившия клуб „ПФК ЦСКА АД” и новия „ПФК ЦСКА-София ЕАД”.

II. По-специално, новият клуб посочва, че е правоприемник на клуба Литекс Ловеч и дава следните обяснения:

- през сезон 2015/2016 клуб, наречен „Литекс Ловеч” е изваден от Първа лига на България;

- в началото на сезон 2016/2017 група предприемачи купуват дружеството „ПФК Литекс Ловеч” АД, юридиеското лице зад клуба Литекс Ловеч;

- основната идея на тези предприемачи е да създадат нов клуб, който поддържа и отразява спортната история на стария клуб, който по това време вече е обявен в несъстоятелност и вече не участва в първенството;

- следователно на 2 юни 2016 г. предприемачите променят името на компанията от „ПФК Литекс Ловеч АД” на „ПФК ЦСКА-София ЕАД”. Следователно Литекс Ловеч стана ПФК ЦСКА-София. Въпреки това новият клуб подчертава, че участва в новосъздаденото първенство на България в Първа лига (сезон 2016/2017), използвайки спортния лиценз на Литекс Ловеч.

III. Освен това новият клуб признава, че използва сходно лого и изображение като това на оригиналния длъжник, тъй като е закупил определени лога, търговски марки и др. от масата на несъстоятелността на първоначалния длъжник. Новият клуб обаче иска да обърне внимание на Дисциплинарния комитет върху факта, че новият клуб и първоначалният длъжник имат различни собственици, лицензи, футболни отбори и юридически лица, което предполага, че първият не може да се счита за приемник на втория."

Нататък обясненията на адвокатите на Гриша Ганчев продължават в още пет параграфа.

Отново - ФИФА заявява в пространното становище, че взема под внимание мотивите на ЦСКА-София, но отсъжда в полза на ищците, приемайки тяхната теза, че новият клуб е приемник на ЦСКА, а не на "Литекс".

А защитната теза на адвокатите на ЦСКА-София за връзка с "Литекс", а не с ЦСКА, не е нова. Тя нашумя за първи път през лятото на 2017 г., когато в медиите се появиха документи от пледоарията пред КАС по повод дело на клуба срещу УЕФА. Тогава европейската футболна централа не искаше да допусне отбора до участие в Лига Европа именно защото го счита за новосъздаден и започнал направо от Първа лига, без да е приемник на ЦСКА. Така трябваше да се спази 3-годишно правило.

В пледоарията тогава се казваше, че промяната на бранда "Литекс" на ЦСКА-София е "част от маркетингова стратегия, която да надгради историческата традиция и привързаността на феновете на стария ЦСКА София".

Тази двойнственост - в България сме си ЦСКА ("защото това е и изборът на по-голяма част от феновете", както гласи тезата от "Българска армия"), но за пред институциите сме наследник на "Литекс", има за цел най-вече клубът да не плаща още от старите задължения на оригиналния "червен" тим.

Може ли решението в полза на Спрокел да повлече крак и за други и сумата да набъбне? Само ако е спазен надлежният ред, описан и от ФИФА с дела, заведени в български съд не по-късно от стартиране на делото за несъстоятелност.

А сагата продължава в КАС - не е изключено Боладо, Уриарте и други също да продължат да си търсят правата там.

Любопитно е, че на 5 април 2018 г. популярният в спортните среди адвокат Радостин Василев, участвал юридически в трансформацията за формирането на ЦСКА-София, написа във фейсбук, че иска безплатно да защитава клуба пред ФИФА в делата на Спрокел и компания. Тогава той потвърди това и пред Клуб Z. 

Василев смяташе, че клубът не трябва да плаща по въпросните казуси и че не е необходимо да се представя за "Литекс" за тази цел.