"Възможно е коронавирусът да е част от специална война срещу Китай"

Това е заявил днес министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, който беше на официално посещение в Пекин. След прибирането си той е говорил пред местната телевизия "Пинк" и беше цитиран от в. "Сега".

"Тук се борят коронавирусът да не застраши социалните реформи и растежа. Китай е втората най-голяма икономика в света. Китай защитава света от вируса. Ако не бяха китайците и предпазните мерки, нещата щяха да са различни", обяснил Дачич. 

Той не пропуснал да похвали китайците и за професионализма, с който се справят със социалните странични активи на заразата, като допълнил, че паниката била в страни, където броят на заразените е доста по-нисък. 

"Благодарение на строгите мерки 29 000 души от 70 000 заразени вече са излекувани в Китай. Това е голям успех", продължил Дачич и похвалил планирането на мерките и тяхното изпълнение. 

За да покаже колко са строги мерките за сигурност, той обяснил пред телевизията, че дори не му било разрешено да се разходи из центъра на Пекин. По време на официалните срещи пък нямало ръкостискания и че на членовете на делегацията им била мерена температурата. 

Колоритните изказвания на Дачич са нещо традиционно през последните години. Той стана популярен в България след като разкритикува опитите на нашето правителство да се погрижи за правата на българското малцинство в Западните покрайнини. После пък се обиди на Борисов по темата за Косово.