Стотици граждани, военнослужещи и представители на институции се стичат в Централния военен клуб, за да отдадат почит към началника на отбраната ген. Андрей Боцев, предаде Фокус.

На траурната церемония присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и военни.

"Днес ни напусна един достоен български генерал. Генерал Боцев премина през всичко нива на военните йерархии и се утвърди като един изключително високо подготвен и офицер и командир. Той заслужи уважението на своите колеги", заяви пред журналисти президентът Румен Радев. "Беше обичан от своите подчинени, той се грижеще за тях като баща. Беше почтен, честен и прям. Има безспорен принос за развитието на въоръжените ни сили. За мен беше и като български генерал и като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили удоволствие и чест да работя заедно с него. Воден до последно от изключително високото си чувство за отговорност и дълг. Той до последно остана на своя пост. Поклон и светла му памет", добави държавният глава.

Вечерта на 27 февруари 2020 г. след кратко и мъчително боледуване почина началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Роден е на 26 ноември 1959 г. в Гоце Делчев. Образованието си получава във ВНВУ „Васил Левски”, гр. Велико Търново и по-късно във Военна академия „Г.С.Раковски”. Военната му кариера започва през 1981 г. като командир на взвод, а от март 2017 г. е назначен за началник на отбраната.

Ген. Боцев е носител на следните награди и отличия: Медал „За отличие в Българската армия”; Награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІІ степен – министър на отбраната на Република България – 1999 г.; Награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІ степен – министър на отбраната на Република България – 2005 г.; Медал „За заслуги към Българската армия”; Поименно лично оръжие „карабина” – министър на отбраната на Република България - 2009 г. Предметни награди, морални поощрения и грамоти.