Иван Костов иска да смачка прокуратурата. Това обяви пред бТВ бившият главен прокурор Никола Филчев.

„Двигателят на предстоящите промени в правосъдната система са Реформаторите, но това всъщност е Иван Костов и групичката около него. Той е този, който иска да смачка прокуратурата“, каза бившият главен обвинител №1.

Според него „когато задачата на прокуратурата е да обвинява, когато си върши работата, това поражда само съпротива, омраза, опасности и клеветнически кампании“.

„Когато командирът на разбойническата приватизация я извършваше и прокуратурата започна разследване на приватизационните дела, със закон беше отнето правото на прокуратурата да иска разваляне на неизгодни сделки“, даде Филчев “само един пример“ от времето на Костов.

И доразви тезата си: в негово лице Костов не случил на подходящ прокурор и имало нужда от промени, но "дойде удобният Велчев - няма нужда от промени.“ „Дойде Сотир Цацаров, показа че е неудобен, няма да бъде кукла на конци - отново костовистите искат да променят мястото, ролята, функциите на прокуратурата. Това не им е работа", каза още Филчев.

„Това не е тяхна работа и освен това реформите, които искат, няма как да бъдат извършени, защото всичко е нецелесъобразно и може да се извърши само от Велико народно събрание. Целта на тези промени е да бъдат смачкани прокуратурата и главният прокурор. Ако не мине пък, да бъдат притеснени, да занимават прокуратурата с оцеляване, да започва битката за това каква да бъде, коя е ефективната структура на съдебната система, а това е златно време за крадците“, добави бившият главен прокурор.

Според него трябвали повече промени, но в съда, а не в прокуратурата. Припомняме, че служебният правосъден министър Христо Иванов преди дни обнародва стратегията си за съдебна реформа, в която се настоява Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две. Върху тази стратегия стъпват и обещанията за реформа в сектора на РБ.

Това било „златно време за крадците“, а Костов "като всеки страхливец" бутал двама души отпред - „някакъв конски доктор с особен блясък в очите" и „адвокат, който няма едно спечелено дело".

Попитан дали Делян Пеевски има влияние върху съдебната система Никола Филчев заяви:

„Не мога да си представя един следовател да влияе върху прокуратурата. Какво може Пеевски да каже на главния прокурор? Като какъв да натиска?“