Дете се удави, след като лодка с бежанци се преобърна в близост до гръцкия остров Лесбос. Това е първият трагичен случай, след като Турция отвори своите граници и разреши на бежанците да заминат към Европа.

Поне 1000 мигранти са достигнали до източните гръцки егейски острови от неделя сутринта насам, съобщи гръцката полиция. Повече от 10 000 са се опитали да преминат сухопътната граница, където граничари ги обстрелваха със сълзотворен газ. 

В Турция в момента има 3,7 млн. сирийски бежанци, както и още 1 млн. в близост до границата й. Преди дни Турция заяви, че няма повече да спазва споразумението , което я задължава да задържа бежанците и да ги възпира да достигнат ЕС. Гърция обвини Турция в това, че координирано придвижва мигрантите към границата.

"Движението е ръководено и окуражавано от Турция", заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

Той определи вълната от бежанци към границата като заплаха за националната сигурност. 

Европа ще трябва да помогне на Турция и да поеме част от „тежестта“ на мигрантската и бежанската вълна, заяви днес президентът на Турция Реджеп Ердоган в Анкара, цитиран от Франс прес. Той каза, че Турция ще продължи да позволява на мигрантите да пресичат границата в посока към Европа.