Около две трети от германците ще се заразят от новия коронавирус в идните две години. Това смята главният вирусолог на клиниките „Шарите“ в Берлин Кристиан Дростен.

„Проблематично ще е само, ако заразата на толкова хора стане в кратък период. Това е и причината властите да правят всичко възможно, за да предотвратяват и разпознават бързо евентуални огнища“, заяви той в интервю за „Тагесшпигел“.

Анализът на броя на заразените в Китай показва също така, че е вероятно да има пандемия като грипните пандемии от 1957 и 1968, но не и като испанския грип от 1918, смята Дростен. Според него ще имаме класическо протичане – през лятото броят на заразените рязко ще намалее, през есента и зимата отново ще се увеличи.

„Това обаче не бива да ни успокоява. Спечеленото време от последните седмици не бива да се хвърля на вятъра. Необходимо е да се планират нуждите от препарати, лекарства и медицинска апаратура, които засега не са купувани за такъв голям брой заразени. Ако времето се използва добре за подготовка, епидемията ще бъде овладяна“, казва Дростен.

Ваксина срещ уновия грип според него е реалистично да се очаква едва в средата на 2021 година.