Национален празник, две речи, един президент - така премина 3 март за държавния глава Румен Радев. 

"През годините много политици пренебрегваха и оспорвата 3 март, правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да ползват историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение, защото хиляди българи като вас отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Вие сте опълченците на българската памет". 

Така се обърна към българите и събралите се на връх Шипка Радев в речта си по случай 142 години от Освобождението на България - първата по време. И им благодари, че са на върха. 

"Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на вируса на манипулацията, на вируса на страха, на вируса на примирението и на слабоволието. Но те устояха и не се поддадоха. Кто всички вас, за които дългът към паметта е свят и непреодолим", каза още Радев на събралите се на върха хора.

Той посочи:

Преди 142 години България възкръсна след 5-вековното османско иго. Под знамената на руската армия се сражаваха хиляди воини от много народи. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за паметта на България. Техният гериозъм ще отвори пътя към нашето освобождение. Те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим".

И завърши с думите: "Вечна памет на героите, да живее България". 

Президентът, както и председателката на парламента Цвета Караянчева, не се съобразиха с препоръката на Националния щаб тържествените чествания на 3 март да се отменят на Шипка - заради опасноността от коронавирус и грип В (първият още не е доказан на територията на страната, заради втория има области в емидемия - б.р.). Въпреки че официално честванията на Шипка са отменени, Радев държа реч, Караянчева също поднесе цветя, а много граждани спазиха трацидията и се изкачиха на Шипка.

По същото време текат официалните чествания в София пред Паметника на Незнайния войн и пред храма "Св. Ал. Невски", където са премиерът Борисов, вицепремиерът Каракачанов, вицепрезиденът Илияна Йотова и др. За тържествата в столицата препоръка и забрана няма. 

Пред медиите преди речта си, на въпрос дали в страната има война между институциите, също иронизира забраните на Шипка, където беше. А на въпрос дали има война на институциите в България заяви, че има "битка за България и за по-доброто бъдеще на гражданите", цитиран от сайта на бТВ.

Караянчева: Не е време да се разделяме на Шипка

"Не е време да се разделяме на Шипка, не бива да се свирка и да скверним нашите идоли, да бъдем истински патриоти, не само на празници, да бъдем благодарни на загиналите“, заяви на върха председателката на парламента Цвета Караянчева.

Ако някои иска да разделя хората по време на празници, това не съм аз, добави тя в отговор на въпроса защо oтново се появява противопоставяне между институциите на празник.

бТВ съобщи, че Караянчева си е тръгвала от мястото на събитието, когато Радев е започнал да говори. Причината - има съображения по поводпредупреждението от оперативния щаб, който препоръча да се отмени официалната част на тържествата на Освобождението. Шефката а парламента твърди, че е била на Шипка като гражданин.

"Всеки може да поднесе цветя и да склони глава пред подвига на героите. Празниците не се правят политиците, а от хората", добави тя.

Втора реч

Реч днес Радев държа на тържествената заря-проверка на пл. "Народно събрание" в София. В нея пак имаше "вируси". Бе спомената и признателността към освободителката Русия.

"Джанюариъс Макгахан, Виторио Позитано, Виктор Юго ще вградят своята доблест в българската национална кауза. Към всички тях, към нашата освободителка Русия е нашата българска признателност. Тя не е подвластна на никаква политическа конюнктура, но е проба за достойнството ни като народ, който осъзнава цената на свободата и почита и своите, и чуждите герои, положили кости за нашата свобода", заяви.

После словото пак придоби политически привкус:

"Свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси. Често споменаваме свободата и независимостта заедно. Но ако независимостта се постига с оръжие, свободата се гарантира от Конституцията и законите. Законите са над всички нас, над всеки гражданин, над всяка амбиция и над всяка институция.

В днешните тревожни времена, когато се прегазват граници, когато оръжията често заглушават международното право, е важно всички български политици да бдим над суверенитета на Родината. Всички българи да осъзнаем силата си, да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да сбъднем идеала за свободна и справедлива България."

Традиционната тържествена заря за 3 март бе решена в бяло, зелено и червено.