В българския парламент групата за приятелство с Русия е най-голямата. Това припомни депутатът от БСП Антон Кутев, докато мотивираше поредното предложение на социалистите, свързано с отпадането на санкциите срещу Русия. Кутев заяви, че тази група се състои от 120 депутати (половината от всички) и дори само тези депутати да подкрепят предложението на БСП, то ще мине.

Справка в парламентарния сайт показва, че групата за приятелство с Русия действително е най-голямата, но в нея членуват 115 депутати.

Кутев изтъкна, че над 60 % от българите искат отмяна на санкциите срещу Русия.

"Това наше предложение за първи път не вкарва нито правителството, нито премиера в някаква особено активна роля. Ние искаме парламентът като представител на гражданите в България да заяви своята подкрепа за промяна на тези политики. Ние сме абсолютно убедени, че гражданите, които са ни избрали искат това. Хората, които искат промяната на санкциите срещу Русия са многократно повече от хората, които са гласували за БСП", заяви още Кутев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сущо се включи в дебата. Според нея от ГЕРБ не оспорват предложението на БСП по същество, а просто си търсят причина да го отхвърлят.

"Съветът на Европа приема решение единодушно. Пречи ли това на българския парламент и на българския министър-председател да изразят националната позиция на България. Фактът, че се иска пълно единондушие в Съвета не означава, че България не трябва да има собствена позиция по важни международни въпроси", заяви Нинова.

От ГЕРБ заявиха, че не подкрепят предложението на БСП. Според Тома Биков социалистите се опитват да въвлекат цялата държава в своите вътрешнопартийни драми.

"Разглеждаме едно решение, което е съобразено повече с календара на БСП, отколкото с календара на България, на Европа, на света и геополитиката. Защо точно днес? Защо не преди три седмици, защо не по времето на служебното правителство на г-н Радев, когато санкциите бяха препотвърдени. Тогава на правителствено ниво можеше да се повдигне този дебат и в Съвета на ЕС, където президентът Радев ходеше", заяви Биков.

Според него социалистите предлагат България да направи празен ход.

"Вие не виждате контекста на сегашната ситуация, понеже сте заслепени от някаква вътрешнопартийни крила в партията. Добре, всички са за Русия. Добре, разбрахме, само че искате да увлечете цялата държава във вашите драми. Това не е добре. Виждате, че има напрежение в Близкия Изток, има сериозни ситуации много близо до нас. Има много засукани отношения."

Той заяви, че решението на парламента е серизоно нещо, а не бюлетин за информация.

"Ние защитаваме българския национален интерес. Да, искаме да имаме добри отношения с Русия и с останалите геополитически фактори. Това е въпрос на баланс, но в крайна сметка всичко това, което правим е да защитим нашия интерес. Проблемът е, че вие не предлагате нищо. Влезли сте си в кампанията. Искате да си заявите позицията по отношение на Русия. Явно във вашата паритя е много важна тема, но за нас е по-важна, защото ние носим отговорност за държавата, не само за партията", каза още Биков.

Джема Грозданова, която е и шеф на комисията по външна политика, заяви, че санкциите са механизъм за регулиране на кризата в Украйна.

"Смятаме, че тяхното приложение е необходимо. Съгласна съм, че е необходим диалог с Русия. Такъв диалог съществува", заяви Грозданова.

И допълни, че ако БСП иска да не ангажира парламента може да направи декларация по темата.

В крайна сметка предложението на БСП бе отхвърленио. 82-ма депутати гласуваха "за", 60 "против", а 51 "въздържали се".