Тайната стая на Микеланджело Буонароти, където художникът се криел от Медичите, ще бъде отворена за посетители векове по-късно през 2020 г. Стените ѝ са изрисувани със скици, датирани от лятото на 1530 г., когато творецът прекарва в нея три месеца, без никой да знае къде е, пише сайтът Wanted in Rome.

Помещението се намира под прочутата базилика „Сан Лоренцо“ във Флоренция и е с размери 2 на 7 метра. Микеланджело, тогава на 55 години, я използва, след като Медичите се завръщат от изгнанието си. Художникът се страхувал, че ще пожелаят смъртта му, тъй като заел страната на противниците им, прогонили ги от града.

Въпреки че самият той попада в изгнание, Микеланджело не губел времето си в малката стая с един-единствен прозорец, в която се влизало през капак на пода на базиликата. Докато пребивавал там, художникът размишлявал върху нови проекти и искал да подобри вече съществуващите, сред тях и скулптурата „Давид“ и някои изображения от Сикстинската капела.

По стените на стаята и днес може да се видят неговите скици на човешко тяло, рисувани с въглен и тебешир. Една от скиците се смята за автопортрет.

Когато Микеланджело решава да прекрати тримесечното си изгнание, Медичите му позволяват да продължи работата си върху монументите на фамилията в „Сан Лоренцо“.

Стаята на Микеланджело е открита чак през 1975 г. Скиците по стените, запазили се повече от четири века, са изключително откритие. През последвалите години само експерти и отделни късметлии били пускани да разгледат малкото подземно скривалище. От 2020 г. достъпът ще бъде за всички туристи.

Площад Славейков