Поне 30 000 лв. са необходими за ремонт на покрива на храм-паметника "Свети Александър Невски". Българската православна църква (БПЦ) започва благотворителната кампания "За величието на храма". Инициативата е обявена и на сайта на Светия синод.

"Водата сега се стича, попада вътре в храма и унищожава ценните стенописи, които също имат нужда от реставрация", обяви Мелнишкият епископ Герасим в профила си в платформата за набиране на средства helpkarma.com.

Той посочва още, че с набирането на повече средства ще има по-голям шанс да бъдат спрени течовете в катедралата и да се смени дограмата, която е непосредствено под кубетата.

"След което ще можем да продължим с реставрацията на храма", казва още епископ Герасим.

Според Светия Синод трябва да се намерят възможно най-много дарители, които да спомогнат за обновлението на сградата. Миналата година междуведомствена комисия направи техническата експертиза на храма. За цялостен ремонт са необходими поне 4 млн. лв, показа експертизата.  Трябва да се обнови ВИК и електоинсталацията, нужна е и ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на пукнатини със специални смеси.

Инициативата може да бъде подкрепена чрез изпращане на SMS на 17 777 с текст NEVSKI, дарение в платформата helpkarma.com или на банковата сметки на Светия Синод.