Премиерата на следващия филм за Джеймс Бонд „Смъртта може да почака“ бе преместена от април за ноември заради огромните затруднения, пред които е изправен кинопазарът при разпространението на коронавируса. 25-ият филм от поредицата, който ще бъде и последен за Даниел Крейг като Джеймс Бонд, ще се появи седем месеца по-късно, въпреки че вече е готов, пише „Гардиън“.

Продуцентите на филма излязоха с изявление, че предприемат тази мярка „след внимателно обмисляне и детайлна оценка на световния кинопазар“. Тази седмица стана ясно, че заради коронавируса индустрията очаква загуби от 5 млрд. долара, а ако заразата продължи да се разпространява със същите темпове, сумата ще нарасне значително. Огромна част от салоните в Азия и Италия са затворени, а залите в Близкия изток и на други места в Европа и САЩ са избягвани от зрителите. 70% от приходите от филмите за Бонд обикновено идват от международния пазар, а не от американския.

Поради това световната премиера на „Смъртта може да почака“ се отлага за 12 ноември във Великобритания, а в САЩ ще бъде пуснат на 25 ноември. Датата приблизително съвпада с периода, в който са били пуснати и предишните филми за агент 007.

Премиера през ноември обаче означава, че заглавието ще се бори за вниманието на зрителите с анимацията „Рая“ на „Дисни“ и „Годзила срещу Конг“ – едни от най-очакваните комерсиални филми на годината, както и драмата „Крал Ричард“, в която ще видим Уил Смит като бащата на Серена и Винъс Уилямс.

Според неофициални данни за „Смъртта може да почака“ са похарчени над 200 млн. долара. Продукцията претърпя редица предизвикателства преди и по време на снимачния процес – в последния момент преди началото на снимките Дани Бойл се оттегли от проекта, след това Крейг сериозно нарани глезена си при една от каскадите. Първоначалната премиерна дата бе насрочена за ноември 2019-а, после се измести за февруари, сетне за април, а сега за ноември.

В Италия кината са изправени пред същия проблем: премиерата на трилъра „Невидимият“ с Елизабет Мос бе отложен неизвестно за кога, а след затваряне на повечето кина в страната тамошният пазар отчете 75% срив в боксофиса в сравнение със същия период миналата година.

 

 

"Площад Славейков"